Quantcast
Новини Пловдив » Образование » Компании търсят студенти с немски, предлагат стаж, работа и добри заплати
Образование Пловдив

Компании търсят студенти с немски, предлагат стаж, работа и добри заплати

Студенти в Техническия университет се срещат с представители на големи компании
Студенти в Техническия университет се срещат с представители на големи компании

Галина ГЕОРГИЕВА

Млади хора, които знаят добре немски, имат възможност да се срещнат днес с представители на големи немски, български и чуждестранни фирми. Търсещите работа и бизнеса се събират на кариерен форум, организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара и Техническият унивреситет в Пловдив. До 15 часа във фоайето на ТУ студенти могат да получат информация за позициите, които предлагат компании като TELUS International Europe, Kaufland Bulgaria, EVN Bulgaria, Liebherr-Hausgeräte Marica , Steca Elektronik, Kyashif, Telus Ambassador.

„ За трети път организираме такъв форум и имаме добро партньорство с Техническия унивреситет. Някои от младите хора ще търсят своето първо работно място, други – новото си място и вярвам, че подобни инициативи са полезни за компаниите и за студентите“, заяви при откриване на форума д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив и представител на Германо-българската индустриално-търговска камара за Южен централен регион.

Д-р Мариана Чолакова и проф. Въльо Николов откриха форума
Д-р Мариана Чолакова и проф. Въльо Николов откриха форума

Директорът на ТУ -София филиал Пловдив проф. Въльо Николов припомни, че в университета няколко пъти са провеждани подобни форуми, на които студенти имат възможност да осъществят контакти с представители на бизнеса. Освен това младите хора могат да намерят подходящи стажове, а след време и да останат да работат във фирмата, в която са реализирали своята практика.

От 3 до 6 месеца продължава стажът в Steca Elektronik. Немската фирма, която се намира в Съединение, е един от водещите производители на соларна електроника, мрежови инвертори за фотоволтаични централи и кабели. Търсят се студенти със специалност „Електроника“, „Електротехника“ и „Машиностроене“, а условието е да знаят немски език. Те могат да получат малко над минималната заплата, докато се обучават във фирмата, ако пък решат да останат на работа възнаграждението е над 1000 лева.

В Liebherr търсят инженерни карди с английски или немски. Осигуряват стажантски и стипендиантски програми в сферата на машиностроенето, автоматизацията, софтуерни технологии. „ Кандидатите имат възмвожност да започнат и работа. Стажантските програми са целогодишни, като най-ниското заплащане е на минимална работна заплата, а най-високото е 750 лева. За стипендиантската програма търсим студенти втори и трети курс и всеки месец получават между 250- 300 лева до дипломирането си, осигурен им е платен стаж в удобно за тях време. Заплащането за обучението по чужд език се поема от фирмата , предлагаме и консултации по изготвяне на дипломни работи и курсови работи,“ обясниха пред ПловдивПрес представители на компанията.

Фирмата за производство на цилиндри Kyashif , която се нимира Джебел, търси инженери с чужд език. Търсят студенти в отдели „Качество“, „Поддръжка „ Конструктор“. Освеин език са важни и компютърни умения на кандидатите. „Студентите започват на стартова заплата за фирмата, която е 800 лева, има изпитателен срок от 6 месеца, работи се на смени, каза Емел Юсеин.


Бърз старт в кариерата и високи заплати предлага Kaufland. В централния склад на фирмата в Стряма младежи могат да стратират като практиканти и да се обучат във взсички звена.„ Заплащането е много добро.още при стартиране има 4 нива на заплата, които са фиксирани. Един складов работник, например, при нас е на най-ниското заплащане- 1100 лева. Предлагаме и практика в чужбина, ако служителите докажат, че се справят с работата. Търсим и практиканти и позицията е много добра за студенти , като след обучение имат шанс да заемат ръководна позиция. Но всеки човек може да постъпи при нас на работа без значение възраст и образование“, заяви Цветомира Лазарова.

В TELUS International Europe търсят служители, които владеят чужди езици. Целта е обслужване на клиенти по телефон, чат, мейл. Предлагат и почасова заетост, подходяща за студенти. Дават възможност младите хора да се докоснат до реалната бизнес среда. Предлагат бонуси – GiftCard със суми от 200 до 800 лева на приятели на компанията, ако насочат кандидати, които владеят езици.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...