Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Вальов на съд за скъпия томограф на Онкото
Важно Съд и Прокуратура

Вальов на съд за скъпия томограф на Онкото

Красимир Вальов Снимка: Господари на ефира

Ваня ДРАГАНОВА

Бившият управител на Онкодиспансера Красимир Вальов застава пред Пловдивския окръжен съд, след като разследването приключи и Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт. Така Вальов ще отговаря за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, при покупката на компютърен томограф за здравното заведение. Цената на апаратурата е надута почти двойно – самията томограф струвал 492 809,08 лв. без ДДС, над която сума е начислена горница от 405 190,92 лв., също без ДДС. Така Вальов е ощетил Комплексния онкологичен център с разликата между цената на томографа и стойността на сключения договор с фирма „Меркурий Комерсиал“ ООД. Договорът с това дружество е сключен през 2016 г. след процедура, открита от Красимир Вальов като възложител по Закона за обществените поръчки. Без да проведе пазарни консултации и без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара, той е посочил прогнозна цена от 950 000 лв. в конкурса за „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф“.

Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 000лв с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора от „Меркурий Комерсиал“ закупили компютърен томограф на стойност 492 809, 08 лева без ДДС и го предоставили на Онкодиспансера.

Разликата от 405 190,92 лв. между платената сума и реалната пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава  в „особено големи размери“, съобщиха от прокуратурата.

Красимир Вальов е с с мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи от три до десет години затвор, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...