Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Задържаните от касата остават в ареста, обещават подробни обяснения
Здраве Пловдив Съд и Прокуратура

Задържаните от касата остават в ареста, обещават подробни обяснения

Иван Деспотов и Влади Манев обещаха да дадат подробни обяснения по случая.

Ваня ДРАГАНОВА

Задържаните миналата сряда служители на Здравната каса Иван Деспотов и Влади Манев остават в ареста по решение на Пловдивския апелативен съд. Състав със съдия докладчик Васил Гатов се мотивира, че от разпитите на свидетелите има достатъчно данни, че двамата са съпричастни към източването на касата през фалшиви отчети за скъпоструващи лекарства. Обвиненията срещу тях са две – че са помагали в съставянето на документите с невярно съдържание на несъществуваща аптека, собственост на подставеното лице Димитър Йотинов, и за подкуп. В схемата е замесен и собственикът на фармацевтичен бизнес Николай Александров, който дал идеята за регистрирането на виртуалната аптека, през която да се получавт пари за скъпи лекарства за пациенти, които действително са болни, но не са ги получавали от нея. Техните данни били предоставяни от Деспотови  Манев. Болните не били ощетени, защото взимали лекарставта си от други аптеки, просто данните им били ползвани за второто плащане. Йотинов и Александров са на свобода срещу парични гаранции, след като са дали показания, уличаващи Деспотов и Манев.

Двамата служители на касата бяха арестувани в колата на Деспотов, в която бяха намерени 47 000 лв. За 20 000 от тях се твърди, че са били в краката на Манев, а свидетел разказал, че го видял как ги хвърля. „От снимките в момента на задържането се вижда, че Манев е с риза с къс ръкав и малка борсета. Няма къде да е държал толкова пари“, възрази пред съда адвокатът на Манев Стефан Левашки. 20-те хиляди били описани. „Описани са само по серия и от номер до номер, а не една по една. Цялата фактическа обстановка е неизяснена и не може да се твърди, че има обосновано предположение, че Деспотов и Манев са извършили това престъпление“, пледира адвокатката на Деспотов Зоя Тошкова. Тя отново повдигна въпроса защо другите двама са на свобода, а служителите на касата са в ареста. „Това престъпление не би моголо да бъде извършено без тяхно участие“, обясни съдия Гатов.

И Деспотов, и особено Манев заявиха готовност да дадат подробни обяснения по случая. „Разрешенията за разкриване на аптеки ги издава Изпълнителната агенция по лекарствата, а не РЗОК. Така че, щом се говори за виртуална аптека, аз не бих могъл да извърша престъплението, в което ме обвиняват“, каза Деспотов. Манев пък обяви, че работи от близо 17 години в касата и за това време няма нито едно провинение. Той ще обясни детайлно пред разследващите какъв е редът за придвижването на отчетите и другите документи, чрез които касата изплаща на аптеките скъпите лекарства, които пациентите получават.

Принципно тези документи трябва да бъдат одобрени на много нива и не е ясно как в продължение на 1 година в НЗОК не са забелязали, че има дублиране в имената на пациенти, които получават лекарства по 25-30 хиляди лв. Според прокуратурата в това време касата е била източена с около 1,1 млн. лв.

Още по темата

В колата на арестуваните от касата намерени 20 000 лв. в описани банкноти
Здравната каса източена с 1,1 млн. лв. за скъпи лекарства през аптека фантом

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...