Новини Пловдив Прес » Култура » Безплатен вход за музеи и галерии днес и утре
Култура Пловдив Посоки

Безплатен вход за музеи и галерии днес и утре

Свободен достъп ще имат пловдивчани до всички сгради на Градската художествена галерия
Свободен достъп ще имат пловдивчани до всички сгради на Градската художествена галерия.

Безплатен вход днес и утре обявяват музеите и галериите в Пловдив. Поводът е Международният ден на музеите и Европейската нощ на музеите и галериите. Културните институции ще се включат с интесни изложби, концерти и арт събития.

Свободен достъп ще имат пловдивчани до всички сгради на Градската художествена галерия. Гражданите ще могат да посетят безплатно днес от 09.30 до 18.00 часа пет от сградите на Градската художествена галерия – Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“, Постоянна експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев, Постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“, Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ на ул. „Княз Церетелев“ и Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“. С работно време от 11.00 до 19.00 часа и вход свободен ще посрещат посетители Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“ на бул. „Шести септември“.

Градската художествена галерия в Пловдив се включва и в Европейската нощ на музеите на 19 май. С удължено работно време до 22.00 часа ще работят три от нейните сгради – Постоянна експозиция  „Икони“, Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници, и Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.
На 19 май безплатен ще е входът само за часовете след края на редовното работно време.

Общинският институт „Старинен Пловдив“ отново участва в европейската инициатива, като екипът на културния институт е подготвил седем прояви в часовете между 18.00 и 00.00 часа днес.
Малка базилика
18:00 ч. Откриване на изложбата „Свързване“ – живопис, графика, скулптура, плакат. Гостува Културно-информационен център на Република Македония в гр. София.
Балабанова къща
Володя Казаков – изложба живопис „Нивото на река Дунав в сантиметри“, Сводеста зала
19:00 ч. – Откриване на изложба – живопис „Допълване“ на дуото Димитър Тошев и Тодор Васев – Дълбока зала.
Изложба “От съкровищницата на Старинен Пловдив. Творби на Георги Божилов – Слона” – 1 етаж
Галерия „Златю Бояджиев“
20:00 – 21:30 ч. Поетичен дует на Славка Зашева и Рамела Бохосян
21:30 – 23:30 ч. Музикално-поетична вечер с участието на студенти по класическа китара и камерна музика на Стела и Костадин Динкови и поезията на Елена Диварова, Виолета Караджова и Евгения Тагарева.
Римски стадион
18:00 –  00:00 ч. – Отворен за посетители с вход свободен

На 18 май Регионален исторически музей – Пловдив обявява свободен вход за експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1, експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, които ще приемат посетители от 9:30 до 18:00 часа.


От 18:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” №1 ще започне вечер посветена на Минчо Кацаров. Българският художник е роден на 3 септември 1891 г. в Брезово, но остава сравнително непознат в страната ни. Той прекарва втората половина от своя житейски път във Франция, където напуска земния си път на 1 октомври 1953 година. Вдъхновен и завладян от музиката на Лудвиг ван Бетхо̀вен, Минчо Кацаров чувства съдбата си сродна с тази на композитора. Художникът е роден с недоразвита дясна ръка и изработва своите 36 портрета на световноизвестния класик с лявата.
На 19 май (събота) ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.
Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество „Родолюбие“ ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч.
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.
Посетителите в Археологическия музей могат да разгледат две интересни изложби – „ Раннохристиянската Епископска базилика на Филипопол“ и „Седем разказа за вярата”.

18 май 2018 г. (Международен ден на музеите), раб. време: 10:00 – 18:00 ч. – вход свободен

На 19 май 2018 г. (Европейска нощ на музеите), раб. време 10:00 – 18:00 ч. и 19:00 – 24:00 ч. – вход свободен 

Археологически музей
Археологически музей

На 19 май от 19 часа ще се влиза безплатно и в Природонаучния музей .

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей – Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.
Гостите ще могат да разгледат:
Постоянна експозиция на музея
Изложба „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ – изложбата е подготвена от екипите на РЕМ – Пловдив и РИМ – Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз – 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.
Изложба „Живи разкази“ – картини от фонда на РЕМ – Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!