Quantcast
Новини Пловдив » България » Щерката на Боян Петров: Тая надежда, янки е оцелял 3 месеца на това място
България Важно

Щерката на Боян Петров: Тая надежда, янки е оцелял 3 месеца на това място

Дъщерята на безследно изчезналия някъде под връх Шиша Пангма Боян Петров разкри, че все още има надежда, че татко й е жив. Теа сподели, че има случай, при който американец е оцелял цели 3 месеца в склоновете на най-ниския 8-хилядник. Именно там Боян изчезна, след като атакува сам върха при лоши метереологични условия. После едноседмична спасителна акция се оказа безуспешна и след нейния край нашият алпинист не бе намерен. Петров е единственият българин, който е изкачвал цели 10 от 14-те осемхилядници.

„Ходила съм много пъти с него. Даже имахме една традиция – на едно определено място, където има много красива гледка, той винаги ме снимаше. Това е маршрутът, по който той винаги е тренирал. Знам, че е тренирал с много тежка раница, пълна с камъни, и е бягал нагоре“, каза Теа пред bTV. Ето още какво каза тя:

– Остана ли ви надежда за чудо?
– Може би, по принцип, не бих имала надежда за чудо, но знаейки тази история за американски алпинист, който също е бил загубен три месеца на Шиша Пангма… Това нещо ми вдъхва надежда и тъй като баща ми не беше открит, това е което той би искал и е символично за него. Единствено това, че не беше открит, за всички нас остава някаква надежда, която може да трае месеци, години. Не мога да кажа дали вярвам в чудо, но има надежда.

– Ако Боян Петров наистина си е отишъл от този свят, това ли е краят, който той би избрал?
– Абсолютно. Знам, че той това би избрал. Знам, че не би искал да почине някой ден в леглото си на топло. Определено би избрал нещо друго за себе си. И както казах, това е много символично. Той обожава природата, тя си го взе.

– Ако ви чува, какво бихте му казали?
– Бих му разказала за всичко, за всичките му планове това лято. Понеже това лято много ще пътувам и той се радваше, много ме мотивираше да изкача и аз някой малък връх. Случва ми се да се събудя през нощта и да мисля за него, и това да ме е събудило.

– Кои са най-ярките преживявания, които сте имали заедно?
– Най-веселите ми спомени са били през летата – пет-шест години поред, като бях по-малка ходехме на море и спяхме на палатки. Прекарвахме две-три седмици там. И той всяка сутрин ми купуваше палачинка за закуска и следобед ядяхме сладолед. И това наистина са най-скъпите ми спомени с него.

– Как трябва България да запомни Боян Петров?
– Бих искала да го запомнят като човек, който дава всичко от себе си, който не отлага нещата, както всички ние – просто ни мързи и отлагаме нещо ден за ден, а наистина планира и иска да осъществи всичко. И е много позитивен. Казвал ми е, че спи усмихнат.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...