Новини от Пловдив » Важно » Костадин Димитров пред Plovdiv-Press: Имам амбиции за трети мандат
Важно Интервю Мнения Политика

Костадин Димитров пред Plovdiv-Press: Имам амбиции за трети мандат

Костадин Димитров
Костадин Димитров
  • Ще направим многоетажен паркинг за 500 коли и нов парк до Лидл
  • Иван Тотев е изключително успешен кмет на Пловдив и историята що го потвърди стократно

С кмета на „Тракия“ Костадин Димитров разговаряме за реализираните и бъдещи проекти в района, за местните избори догодина, за кмета Иван Тотев

Интервю на Галина  ГЕОРГИЕВА

– Преди дни проведохте Народния събор на Лаута, на който дойдоха 55 000 души, според организаторите. В края на май предстои нов събор там. Какви са плановете ви за парка?

– Радвам се, че плановете ми за Лаута успяха да се реализират в последните седем години. Паркът беше опасно място, жена не смееше да премине. Първата алея, която осветихме бе „Алеята на младоженците“, която е от микрорайон А12 до бул. „Санкт Петербург“. Наистина разликата от тогава до сега е голяма. Вече в парка, освен общинска охрана,  има над 25 камери, детски площадки, фитнеси, места за разхождане на домашни любимци, велоалеи, барбекюта, къщички за децата. След работа, когато имам възможност да мина през Лаута, изпитвам удовлетворение от това, което правя. Хубаво е, че намери своето място като център на редица големи прояви, на които идват не само пловдивчани, но и хора от региона. „Народен събор Пловдив“ е едно от тях, което преди дни реализирахме. От 30 май до 3 юни в Лаута ще се проведе и фестивалът на балканската скара „Пловдив Мези„. Това е най-голямото децентрализирано събитие и през 2019-а, което показва, че успяваме и по кварталите да направим мероприятия. Тази година се надявам и през септември да направим още веднъж фестивала и да поканим и рок група. Трудно ме преборват, когато става въпрос за чалга, но се радвам, че в парка звучи народна музика. Всеки, който иска да организира нещо хубаво в Лаута, е добре дошъл на разговор.

-За музиката добре, но да се пекат кебапчета в парка не е ли прекалено?

-За двата дни, в които се проведе „Народен събор Пловдив“, ходих точно 12 пъти в парка. Исках да имам реална оценка за събитието и мога да ви кажа, че нямаше нито един недоволен – както от музиката, така и от скарата, гайдите, народните инструменти. Напротив, хората успяха да си починат в парка с музика, хапване и пийване. Ако погледнем, всички събори из България са съпроводени с ядене и пиене. Сигурно ще има и такива, които не са доволни, но те са малко.

– Когато идват при вас тракийци с какви проблеми ви занимават?

-О, има различни проблеми. Човекът, който дойде преди малко, паркира на място, което преди време сме обозначили като паркинг, но има жалби от съседката, говорехме и за детската площадка зад неговия блок в микрорайон А10 близо до парк Лаута. Преди това дойде една дама, която не искаше да се изгради пясъчник в нейната градинка – ще намерим друго място. За моя радост, идват все по-малко хора, които си търсят работа. Радвам, че направихме всички заедно и благодарение на кмета Иван Тотев,  така, че да се случат толкова много индустриални зони около града. Сега в Пловдив няма проблем с търсенето на работа, а с търсенето на работна ръка.

-С какъв бюджет разполагате тази година?

-Нямаме точно определен бюджет за годината. Който реализира повече проекти по ЗОП и има готова документация – ще бъде и финансиран. Така се справяме с нашите инфраструктурни подобрения.
Тази година успяхме да вложим парите от гаражите в преасфалтиране на няколко улици – тупик в микрорайон А8, които довършихме от миналата година, изградихме много тротоари в този микрорайон. Предстои ни да преасфалтираме главните артерии в микрорайона, там ще изградим и нов парк до Лидл и там ще насочим повече средства. Надявам се, че ще можем да реализираме много паркоместа в този квартал. Там залесихме и много дървета, а червенолистните сливи са емблематични вече за „Тракия“. До блок 322 имаме ангажимент да построим паркинг и тротоар, защото хората в момента паркират буквално в пръстта, това е един от малките блокове, които останаха без достъп до входовете. От 185 блок имат проблеми с паркирането и тротоарите, а полагат сили за междублоковите пространства.

-Паркирането е един от основните проблеми в града. Как го решихте в „Тракия“?

-Това е един проблем, който трудно може да се реши- колите все повече се увеличават, ние правим все повече заемане на площи за паркинги и унищожаваме зелените системи. Идеята е да се строят многоетажни паркинги. Такъв ще направим в микрорайон А8 срещу блок 15 на мястото на общинския паркинг. Имаме документална готовност, дано успеем да реализираме този замисъл.  Имахме намерение да стартираме с проекта, в процес на разговори сме дали да не престъпим към инженеринг – заедно с проектирането да е и реализацията на проекта. Паркингът ще побира 500 автомобила. Може да звучи много грандомански, но след 10 години ще бъде пълен, така че е хубаво да гледаме отвъд хоризонта.

– Кои улици трябва спешно да бъдат ремонтирани?

– „Тракия“ е районът с най-добра настилка, но въпреки всичко и тя остарява. Започна да се напуква асфалтът по главните булеварди, както и по междублоковите улици има проблеми. Опитваме се и през зимата да ги поддържаме в нормален вид. Пространствата пред СУ „Черноризец Храбър“ по ул.“Съединение“ и пред  блок 1 пред спирката по бул. „Освобождение“ имат нужда от преасфалтиране, околовръстното на „Тракия“- също, но това са проекти, които ще се реализират от голяма община и ги чакам с нетърпение. Сега работим в микрорайон А 8.

– Кажете кога ще стартира проектът за новия парк?

-Новият парк е чудесен проект. Благодаря на кмета Иван Тотев, затова че успяхме да спрем продажбата на имоти в „Тракия“- една негова идея. Реализирането на този парк ще е акцентът тази година. Надявам се до края на месеца да има изпълнител и до края на годината да е готов. А през есента да осъществим залесяването. Паркът ще е на площ от 10 декара до магазин „Лидл“ и ще бъде ограден с габиони, които ще го пазят от замърсявания и шум от булеварда. Ще има детски площадки, сцена, алеи. Търсим друго място, където да разположим цирковите арени и се надявам до дни да решим въпроса.

– За „Скобелева майка“ какво предвиждате?

– Още 2012-а инвестирахме първите си средства от гаражи в „Скобелева майка“, тогава направихме над 500 паркоместа, преасфалтирахме част от улиците и успяхме да направим квартала една идея по-добра за живеене. Ще вложим усилия да направим уличката, която свързва „Тракия“ и „Източен“. Инвестицията, която отпуска голяма община за Ботаническата градина, е 240 000 лева. Проектът тръгна от нашата администрация  и ще се реализира благодарение на кмета. Надявам се Аграрният университет да направи така, че градината да се превърне в новия оазис за тракийци и пловдивчани, както е парк „Лаута“. Преди Аграрния университет да инвестира там, ние трябва да оградим пространството и тази сума ще отиде за ограда. Благодаря и на гражданите, и на Инициативния комитет за почистването на градината. Важно е, че по темата за Ботаническата градина се говори.

– Кои са приоритетните ви проекти до края на мандата?

-Аз винаги съм гледал отвъд този мандат и се надявам да реализираме проектите в Тракия и в Пловдив. Трябва всеки микрорайон да получи своето заслужено инфраструктурно подобрение. Микрорайоните са 13 в Тракия, дотук сме направили инфраструктурата в 5 . Когато отивам на визита, ме посрещат с добра дума и съм доволен. Ако преди нас са работили така, сега нямаше да има толкова проблеми. Всяка година по един микрорайон – това са възможностите. Работа има. Надявам се следващите години в Тракия да изградим една спортна зала и училищата да я ползват за спортни мероприятия. През годините успяхме да създадем няколко клуба на територията на района, до стадион „Локомотив“ ще помагаме за реализирането на проекта на лекоатлетическата зала, в микрорайон А 9 са залите за тенис на маса, за джудо. Така не се налага да си караш детето през три квартала, за да тренира. Имаме 15 игрища и съм сигурен, че един ден ще се похвалим, че на тях е играл известен футболист.

– Значи се готвите за трети мандат?

-Да, имам амбицията за трети мандат. Усещам подкрепата на хората, дано не е само на думи.

– Не ви ли се ще да скочите по-нависоко? Да играете за кмет на Пловдив? Вашето име е едно от тиражираните в средите на ГЕРБ. 

– Кое име не е от тиражираните? Може да се говори много из града, но истината е, че имаме един изключително успешен кмет на Пловдив и съм сигурен, че историята ще го потвърди стократно. Ако започна да изброявам инфраструктурните проекти, които са реализирани в града в мандатите на Иван Тотев, няма да ни стигне времето. Радвам, че съм част от неговия екип и че съм допринесъл за развитието на Пловдив.

-Вие сте приятел на Тотев, той вас ли съветва, или вие него?

– При всички положения г-н Тотев е човек, който има много познания и възможности, ние се допитваме как да реализираме дадени проекти. Много от проектите, които съм реализирал, са плод на неговата мисъл. Понякога успяваме и ние да помогнем за някоя идея в градски мащаб. Това, което той ни дава, е много повече от това, което ние даваме.

– Когато се съберете в ГЕРБ, освен успехите, казвате ли си критиките?

– Обществото ни е коректив и се радвам, че е така. Когато вървя по улиците, получавам идеи от гражданите и се допитвам до тях.  Имало е случаи, когато са ме посрещали с табели „Запазете природата ни“, но сега ме посрещат като приятел и ми благодарят за това, което сме направили.

– Избройте три от успехите на Тотев и три от провалите?

-Не съм аз, който трябва да дава оценка. Оценката ще я дадат гражданите на Пловдив и съм сигурен, че тя ще е положителна. Когато говорим за положителни и отрицалени неща, трябва да имаме база за сравнение с минали хора. Ще ви дам пример, на мене, като спортист, и Чомаков, и Славчо Атанасов са ми обещавали зала.  А кой направи Колодрума? Иван Тотев. Съжалявам, че сега я потрошиха с гаменски прояви, но хубави и големи зали има много в цяла България вече. Като спортист знам как съм се възхищавал в чужбина, че имат арена, където да проведат едно световно. Знам с каква гордост направихме световното първенство по таекуондо през 2015 в Пловдив. Колодрума е един от големите успехи на града. Иван Тотев и екипът му преобразиха една изоставена постройка в нещо грандиозно. Другият голям успех е Европейска столица на културата. Догодина тук ще дойдат много туристи от цял свят. В града се направиха много неща, които по времето на целия преход не бяха постигнати. Преди да започнат инфраструктурните промени в Пловдив, от един квартал до друг се стигаше трудно. Добре си спомням как, за да мина по бул. „Христо Ботев“, например, си подбирах определен маршрут, така че да избегна дупките. А сега са асфлатирани почти всички булеварди на града. Нека не го забравяме това. Главната улица претърпя голяма промяна, Цар-Симеоновата градина. Надявам се да имаме възможност да реализираме повече обекти – Марица ни чака, тепетата ни чакат, големи инфраструктурни проекти. Надявам се Пловдив да даде шанс за развитието си.

-Всеобщо мнение е, че ГЕРБ е затворена партия – всички хвалят, никой не критикува. Така ли е?

-Това е политика на партията, нашите разговори са си наши. Оценката за ГЕРБ идва по време на избори. Ние трябва да покажем добри резултати на следващите избори като партия, защото това, което направихме като промени не само в града, но и в държавата, е нещо много чакано от всички и не трябва да се забравя.

-Не се ли умори ГЕРБ от властта?

– Ако ме питате дали аз съм се уморил от управлението на Тракия, ще ви кажа – много съм мотивиран да продължа да правя района по-добро място за живеене. И инициативи като „Народен събор“ ми дават тази сила, защото хората и една изпусната реплика „Супер се получава“ – дават сили за повече реализирани проекти.

-Колко мандата ще ви стигнат?

-Работата е уморителна, аз съм ангажиран и със спорта. В момента, в който разбера, че няма да мога да допринеса с моето поведение за облагородяването на района, веднага ще пракратя своята дейност. В Тракия е имало и други кметове, които са били успешни, дано и в бъдеще е така.

-Славчо Атанасов ли имате предвид?

-Носи му се славата в района, особено сред по-възрастните хора. Успявал е да ги убеди, че ще реализира проекти. Но факт е, че аз успях да направя много за Тракия, за да стане реално по-добро място за живеене.

-Опиянява ли властта? Повече или по-малко са приятелите ви?

-Не мога да кажа. Дано не съм се променил. Силно се надявам да не съм загубил приятели.

 

Още

Иван Тотев: До Коледа приключваме с тежките ремонти и 20 г. няма да копаем (ВИДЕО)

Ральо Ралев пред Plovdiv-Press: 8 години за районен кмет стигат, властта изхабява

Кметът на „Южен“ пред Plovdiv-Press: Хората искат детски площадки, ще им ги дадем (обновена

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...