Новини от Пловдив » Важно » Къде пишат „ОмбуЦман“? В общината!
Важно Истории Общество Пловдив

Къде пишат „ОмбуЦман“? В общината!

Ваня ДРАГАНОВА

ОмбуЦман“, „съмите“ и „по-нататъчна“ са само част от езиковите прозрения, осенили чиновник от общинската администрация на район „Централен“, докато отговарял на сигнал на гражданин за реституирана площ на ул. „Кап. Райчо“. Когато писмото попадна в редакцията на ПловдивПрес, реакцията беше от типа „Гледам и не вярвам на ушите си“ и за значителен брой минути настана гробна тишина – нужно си е време, за да реши човек възможно ли е това.

По добре“ и „еди колко си“ без съответните тиренца, странни запетаи на странни места и липса на този препинателен знак в позиции, в които е задължителен, район Централен без кавички, грешно членуване… списъкът е дълъг. На този фон буквените грешки ги минаваме метър – не е хубаво да се пише „уприци“, но „е“ и „и“ са съседни букви на клавиатурата и ситуацията е от серията „Стават тези работи“. Изписването на думи като общината и държавата с главни букви ще го отдадем на стилистичната употреба на въпросните главни букви – има такава езикова опция, както е ясно.

Проблемът е, че правописът е абсолютният бял кахър на този текст, защото той има и значими съдържателни „достойнства“. Ще ги градираме възходящо. На първо място изказът е като на човек, за когото българският език не е роден. Ние, българите, обичайно членуваме имената, когато става дума за познати или конкретни обекти. Затова и изрази като „… обвиняват Общината, че не им осигурява необходим комфорт“ не звучат на нормален български. (Тези дни темата е актуална и покрай гафа на образователното министерство на матурите и твърдението му, че в изречението: „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.“, няма никакъв граматичен проблем.)

Но и това е нищо на фона на решението недоволните хора да бъдат наречени „лица“ – хората биват квалифицирани като „лица“ в една друга сфера, в която постъпките им се определят като деяния и са описани в Наказателния кодекс. Впрочем въпросният чиновник сигурно е изкушен от наказателното право, защото раздава звучащи като присъди оценки и громи хората наред, без да имаме данни дали те са извършили нещата, в които ги обвинява. Тонът е недопустимо назидателен – особено като се има предвид, че заплатата на въпросния служител идва от данъците на навиканите (макар и в писмен вид). Няма да задаваме въпроса дали плащаме на администрацията, за да слушаме нейните назидания.

Във връзка с горното (за да откраднем един израз от въпросното писание) честитим 24 май на автора му. И се надяваме, че не се е насочил към поприще, свързано с писането, след като вече не е част от администрацията на район „Централен“.

Този човек вече не работи тук. А за мен този случай е обица на ухото, че колкото и много да са документите, не трябва да подписвам, без да ги прочета. И вече ги чета – от начало до край“, заяви кметът на района Георги Стаменов.

Сигурно сме пропуснали още грешки в писмото, но ситуацията е като при проверяване на ученически писмени работи в училище, което не блести с класиране на предно място по успех – след около час човек не е много сигурен, че може да си напише името вярно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...