Новини от Пловдив » Важно » Наградената учителка Петя Динкова: Децата ни са умни, а иновациите ги развиват
Важно Образование

Наградената учителка Петя Динкова: Децата ни са умни, а иновациите ги развиват

Петя Динкова - учител по български език в ОУ "Райна Княгиня"
Петя Динкова - учител по български език в ОУ "Райна Княгиня"

Мисията на учителя е трудна, обществото има огромни очаквания от него

Съветвам учениците си да бъдат амбициозни и да участват в състезания и конкурси 

Галина ГЕОРГИЕВА

Петя Динкова – старши учител по БЕЛ в ОУ „Райна Княгиня“ бе наградена днес с Почетна значка на град Пловдив за заслуги към образованието. Отличието й бе връчено от председателя на ОбС Савина Петкова на тържествена церемония в Актовата зала на Хуманитарната гимназия.

Вече 28 години Петя Динкова е преподавател в ОУ „Райна Княгиня“ по български език и литература. Има първи клас квалификация, базов учител е и от 25 години участва в Областната комисия за проверка и оценка на писмените работи по български. Пред ПловдивПрес тя заяви, че приема наградата като признание за работата на колегите си и разказа за интерактивните методи, които прилага в часовете си. Тя не приема тезата, че днешните випуски са по-различни от преди години. Казва, че учениците са умни, подходът към всеки трябва да е различен, а старите методи на преподаване не работят.

Председателят на ОбС Савина Петкова връчи Почетна значка на Петя Динкова
Председателят на ОбС Савина Петкова връчи Почетна значка на Петя Динкова

„ Училището ни е иновативно, с модерна материална база. Учениците не само получават изключително добра подготовка, печелят регионални, национални и международни конкурси, олимпиади, но и развиват творческия си потенциал. Двигател на иновативността е директорът Мария Гайдарова и в нейно лице получаваме огромна подкрепа. Иновитавността е наша обща кауза, искаме да дадем възможност на всяко дете да се представи в най-добрата светлина. Изпълнението на определена задача за едно дете е лесно, но за друго е огромна крачка и когато то види, че се справя и трудът му е оценен, получава крила. В часовете си ги карам да покажат креативност и да се научат да работят в екип. За всеки човек е важно да е грамотен, но е важно и да намери себе си “, сподели учителката.

В часовете си тя използва информационните технологии, мултимедиите и много иновации. Казва, че  днешното поколение е на „ ти“ с технологиите, знае много и по друг начин гледа на света. „ За да усетят, че им е полезно това, което преподаваш, трябва да си в тяхното време. Ако видят, че им е интересно и това им помага, усещат своето собствено израстване. Когато участват в подготовката си за кандидатстване след седми клас, учениците не просто правят презентация, а подготвят тестове и ги представят на съучениците си. Така целият клас работи. Няма как дисциплината да не е на ниво. Важно е всяко дете да вземе участие, а не да бъде изолирано. По литературата не си позволявам да изнасям лекции, използвам евристичния подход. Водим диалог, разсъждаваме, те сами откриват изводите и грешни отговори няма. Прилагам често и  „мозъчната атака“ с трите етапа на процеса и оценка на идеите. Любима на учениците е и груповата работа, а всеки иска да е говорител на отбора. Много им харесва и Кахут – метод, в който въпросите излизат на мултимедията, а децата могат с телефона си да дадат отговор. Този подход го правим понякога в допълнителните часове.Системата отчита всеки отговор, мери време и има класация. Включвам и проектния подход, когато приключим определен дял.  Така децата преговарят материала и използват креативността си, измислят невероятни неща“, разказва за работата си в клас Петя Динкова.

Учениците на Петя Динкова харесват груповата работа
Учениците на Петя Динкова харесват груповата работа

Тя насърчава учениците си да участват в конкурси и е доволна, че различни деца печелят . Горда е, че нейната ученичка Виктория Венкова е класирана на първо място в националния конкурс „ Малкият принц“. Хвали се, че традиционно ученици от ОУ „Райна Княгиня“ завоюват първите места в националния конкурс „Бог е любов“, а все повече деца се завръщат и с награди от общинското състезание „Грамотни ли сте“. „ За мен е радостно, че различни деца печелят и това е доказателство, че иновативният подход е правилен. А успехите стават достояние на всички в училище. Така стимулираме останалите да се включват в състезания и олимпиади и да побеждават. Всеки конкурс квалифицира и учителите, ние усъвършенстваме критериите си“, признава преподавателката. Тя допълва, че повече от 85% от учениците след седми клас влизат в елитните гимназии в Пловдив.

Изобретението на учениците - красива кутия за подарък помага да се научат сложните съставни изречения
Изобретението на учениците – красива кутия за подарък помага да се научат сложните съставни изречения

Съветът, който дава на възпитаниците си, е да бъдат амбициозни, за да се развиват и вървят напред. От дългогодишната си практика в училище Петя Динкова е разбрала, че нито усилията на преподавателя, нито наставленията на родителите дават резултат, щом ученикът не е убеден, че иска нещо и може да го постигне. „Винаги давам следния пример – в 7. клас едно дете не знаеше къде се пише Й, не можеше да го осъзнае. То се оказа много амбициозно, взе си големия правописен речник, извади всички думи които имат Й и ги научи. След това отлично се представи на изпитите, завърши висше образование и сега е адвокат“, спомня си учителката по български език илитература.

Според нея мисията на учителя в днешно време е изключително трудна, огромни са изискванията на обществото към него, а понякога той няма подкрепа на родителите. „ Децата имат нужда да говорят на различни теми, чисто житейски търсят съвети. Поставят най-различни въпроси, за които трудно биха споделили с родителите си. В някои семейства проблемите са големи и децата търсят подкрепа от учителя“, споделя Петя Динкова.

За националното външно оценяване

Петя Динкова участва в Областната комисия за проверка и оценка на писмените работи по български език. Вече е започнала да проверява тестовете от националното външно оценяване и казва, че децата са се справили. „Преразказът е добре подбран, седмокласниците са запомнили съдържанието, а има много подробности в текста. На отворените въпроси също дават верни отговори. Аз харесвам новия подход в изпитите – има много задачи за работа с текст. Така хем сами осмислят информацията, хем се научават да изкажат тезата си и да създават текст. Трябва да бягаме от зазубрянето и готовите знания. И на студентите, които идват при мен казвам, че не можем да бъдем извън времето. Децата трябва да бъдат научени как сами да си намират информацията и да я осмислят, убедена е тя.

За 24 май

24 май е един от най-светлите национални празници. Празник, какъвто нямат другите народи по света –празник на писмеността, просветата, културата, на духовното извисяване. Българският език е уникален, богат и цветист, имаме вековна литературна традиция и трябва да се гордеем с това.

Още по темата

Савина Петкова и Стефан Стоянов наградиха директори и учители за заслуги към образованието

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...