Новини от Пловдив » Мнения » Савина Петкова: 24 май е най-обединяващият празник!
Мнения

Савина Петкова: 24 май е най-обединяващият празник!

Слово на председателката на Общинския съвет за днешния празник

В празничен ден като днешния,  свързан с писмеността, културата, духовността, просветата и науката, за мен е чест най-сърдечно да ви поздравя.

 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост  е най-светлият, най-емоционалният, най-обичаният и най-обединяващият празник, който българите почитат в своя празничен календар.

В този ден изразяваме почитта и благодарността си към делото на  светите братя Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следа в културната и духовната история на България и на целия славянски свят.

В този ден изразяваме почитта си към българското слово и писменост, дали ни повод за национално самочувствие, допринесли за националното ни въздигане и позволили ни да дадем своя принос в изграждането на модерната европейска цивилизация с интелекта и таланта на българските творци, на хората на културата, просветата и науката.

За нас, пловдивчани, 24 май е и особен повод за гордост. Именно тук, в Европейската столица на културата, преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий.

В ден като днешния думите не стигат да изразя своята  признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. На този светъл празник пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, вдъхновение и творческа енергия, с които да градите и пазите устоите на българщината.

Обръщам се и към вас, скъпи ученици. Бъдете здрави, дръзновени и любознателни! Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на велик народ, открил писаното слово за всички славяни!

Поклон на всички, които не се предават в битката за българското, за да я има  държавата на духа ни.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и Словото – нашата сила и нашето спасение!

Честит 24 май !

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...