Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Борисов откри паметник на Димитър Пешев в Киев
Свят

Борисов откри паметник на Димитър Пешев в Киев

Бойко Борисов и премиерът на Украйна Володимир Гройсман откриха паметника на Димитър Пешев
Бойко Борисов и премиерът на Украйна Володимир Гройсман откриха паметника на Димитър Пешев

Министър-председателят Бойко Борисов откри площад на името на българския политик, зам.-председател на парламента и спасител на българските евреи Димитър Пешев в столицата на Украйна Киев.

След като вчера Борисов беше на посещение в столицата на Хърватска Загреб, където откри паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, днес премиерът и неговият колега от Украйна Володимир Гройсман заедно откриха и паметна плоча за делото на българският политик, като на церемонията присъстваха и кметовете на столиците на двете държави – Йорданка Фандъкова (София) и Виталий Кличко (Киев).

През март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, Киевската Рада прие малък площад в центъра на столицата да бъде кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

Паметна плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.

На церемонията Борисов заяви: „България е единствената държава, която е спасила своите евреи – над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи.“

От своя страна министър-председателят на Украйна подчерта, че направеното от Димитър Пешев трябва да се помни.

„Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания“, заяви Гройсман.

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...