Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » ДАНС вкарва тайно агенти в министерства и фирми
България Политика

ДАНС вкарва тайно агенти в министерства и фирми

Истински служители на ДАНС
Служители на ДАНС, архив

ДАНС ще вкарва свои агенти на прикритие в министерства, държавни институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства. Служители на агенцията ще следят за нередности и злоупотреби и ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства.

Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от ДАНС и премиера Бойко Борисов промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, публикувани в портала за обществени консултации.

В момента, за да може да се вкара служител на агенцията на прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество. Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят.

„Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас“, коментира пред Нова телевизия Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Велев обясни, че „използването на специални разузнавателни средства – СРС се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия“. Дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори, смята той.

Според бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, промените не са големи и няма да доведат до проблеми. „Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие“, коментира той.

Подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация, смята Йорданов. „В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим“, обясни бившият вътрешен министър.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...