Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Радев: Борисов идва на кафе в парламента и си тръгва с оставки в джоба
Важно Политика

Радев: Борисов идва на кафе в парламента и си тръгва с оставки в джоба

Ситуацията в момента е много благоприятна за българската делегация в Москва. Виждаме съживяване на отношенията с Русия. Аз поставих много въпроси при моята визита за възможностите на руската страна да оптимизира доставките и цените на енергийни ресурси, а също за по-добри условия за нашия бизнес в Русия. Много се надявам правителството да оползотвори всички тези възможности“. Това заяви пред журналисти и в Пловдив президентът Румен Радев, след като откри международното изложение „Хемус 2018“. Той коментира срещата на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

На въпрос дали има автокрация и война между институциите на най-високи ниво, президентът разкритикува Борисов и депутатите от управляващата коалиция.

„Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът се отбива за кафе в Народното събрание за 20 минути и си тръгва с оставката на председателя на парламента, който трябва да го контролира? Също с вдигане на телефона, той да завърти на 180 градуса всички народни представители и мнозинството да гласуват обратно на вчерашното си решение.Няма война между институциите, но има напрежение. Ние обаче трябва да следваме националните интереси. Именно – българските граждани да имат много по-голяма сигурност, както и  да имат високо качество и стандарт на живот”, каза Радев.

ПловдивПрес припомня, че в интервю за БТА държавният глава коментира, че няма диалог между институциите и някой тегли каруцата към автокрация.  

„Модернизацията на българската армия няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само е опасно, но накрая винаги излиза скъпо.“ , заяви Радев по повод искането на Веселин Марешки за налагане на мораториум върху средствата за армията.

„Международното изложение „Хемус 2018“ още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукти с висока добавена стойност, но и сектор, който е конкурентоспособен в световен план. Това каза в приветствието си държавният глава при откриване на изложението в Пловдив. По думите му „Хемус“ е двигател на сътрудничество между институциите в сферата на отбраната и на развитието на сътрудничеството с нашите международни партньори.

Президентът подчерта, че за първи път тази година на изложението присъства и МВР, което по думите му „ясно показва, че сигурността е интегрален сектор и зависи от обединяването на усилията“.
Радев приветства и засиленото участие на структури и институции от образованието и науката, като отбеляза, че без тях няма да има успех един такъв високотехнологичен сектор.

„Сътрудничеството между бизнес, образование и наука е сигурна гаранция за нашите амбиции да участваме пълноценно в Европейския фонд за отбрана и в интеграцията на европейската отбранителна индустрия и наука“, каза още президентът. Той изрази надежда българските компании да вземат се по-голямо участие в модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Преди церемонията Румен Радев прие строя на почетния караул на гвардейската част.

В „Хемус 2018“ участват 17 държави с общо 69 изложители, от които 48 са български. Сред тях са десет български научни звена и учебни заведения.

Още по темата

Каракачанов подписа за купуване на самолети, кораби и бойни машини СНИМКИ и ВИДЕО

Изнесли сме военна продукция за 1,2 млрд. евро ВИДЕО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...