Новини Пловдив Прес » Пловдив » Искат олимпийски басейн под тепетата с открито писмо
Пловдив Спорт Спорт Важно

Искат олимпийски басейн под тепетата с открито писмо

Плувните клубове и деятели в Пловдив пуснаха открито писмо до местната власт. В него те държат да се намери начин за осъществявяне на идеята за построяването на открит плувен комплекс с олимпийски размери до настоящия закрит 25-метров басейн „Младост“. Ето ги щенията на хората, които ги боли за плувните спортове под тепетата:

ОТКРИТО ПИСМО

От плувната общественост в град Пловдив – треньори, родители, малки и големи приятели на плувните спортове.

Уважаеми госпожи и господа,

През наближаващата 2019-а градът ни ще е Европейска столица на културата, което е голяма чест и отговорност за всички пловдивчани. Много преди това обаче Пловдив е известен като спортната столица на България, дала на света десетки големи шампиони, което също ни задължава. Това ни дава основание да се обърнем към вас – старейшините и менторите на нашия град, по един изключително наболял въпрос. Пловдивското плуване винаги е било водещо у нас, така ще бъде и занапред. Нашите състезатели са разнасяли славата на града ни по всички континенти. Нашите треньори са сред новаторите в плувната идея. Няма по-всеотдайни и настойчиви към успехите от нашите родители и деятели.

Плуването е емоция и радост. Всичко това ни кара да настояваме за пореден път Пловдив най-после да има полагащия му се 50-МЕТРОВ ЗАКРИТ ОБЩИНСКИ ПЛУВЕН КОМПЛЕКС.

Много от вас са плували на басейн „Младост”, който е истински ветеран сред плувната база в България. Басейнът, в който са се провеждали много международни и национални турнири, шампионати и първенства.

Ето и доказателствата:

В град Пловдив има 300 картотекирани състезатели по плуване към БФ плувни спортове и три пъти повече малчугани, които се учат да плуват. Граждани на Пловдив, които по една или друга причина не са усвоили плувни умения през детството си, търсят специалисти и  база, за да бъдат научени да плуват.

Средно на ден  треньори по плуване тренират по 50 деца и вечер, когато дойдат и най-малките плувци, в един коридор се струпват по 18-20 деца.

Два пъти в годината Пловдив е домакин на Държавни лични отборни първенства по плуване.

Ежегодно в града ни се провеждат два големи международни турнира по плуване с подкрепата на община Пловдив МТ „Младост” и МТ „Пловдив”, всеки с по над 450 участници от 35 до 40 клуба от страната и чужбина.

Само на последния международен турнир „Младост”, който се проведе на 21-22 април 2018 г., плувците от двата пловдивски клуба, трениращи на общинския басейн, спечелиха 216 медала, от които 91 златни.

Пловдивските момичета и момчета за последните две години са поставили 25 републикански рекорда.

Пловдивските отбори са ставали многократно отборни шампиони на държавните първенства по плуване.

И всичко това е постигнато на  ЕДИН ОБЩИНСКИ ЗАКРИТ 25-МЕТРОВ ПЛУВЕН БАСЕЙН С 5 КОРИДОРА?

Многократно от страна на Общинското ръководство официално бе оповестявано, че предстои строителството на закрит 50-метров общински басейн, който значително ще подобри тренировъчната работа, ще повиши спортните постижения и ще привлече още желаещи да тренират този прекрасен спорт.

Същото се случваше и в Бургас и Благоевград. Но разликата е, че там вече са построени и функционират модерни олимпийски плувни комплекси с 50-метрови закрити басейн.

Защо тези градове могат да го направят, а в нашия 380-хиляден град да не може? Как там деятелите, треньорите и състезателите, всичките любители на плуването са извоювали своето права да се наслаждават на любимия си спорт?

И какво трябва да се случи, за да може Пловдив да има полагащата му се придобивка? След толкова много нови строежи на спортни бази и пътната инфраструктура крещяща е необходимостта пловдивчани да имат своя олимпийски плувен дом.

Време е вие, лидерите на града, да решите този пулсиращ казус.

Уважаеми госпожи и господа,

Плуването е изключително масов спорт, който закалява, учи на дисциплина и отборен дух. Плуването е отличник в битката със застоялия начин на живот и гръбначните деформации на децата. Всяко дете, научено да плува, е един спасен човешки живот.

Всяка победа на наш състезател разнася името на град Пловдив гордо и възторжено.

Нашите деца заслужават да растат здрави, да постигат високи спортни успехи за Пловдив и да останат в града ни.

Но това трябва да стане сега и веднага. И не в необозримо розово бъдеще, за което сме слушали многократно. Молим, желаем, изискваме, настояваме!

Седнете и решете в полза на децата на нашия Пловдив – да имаме полагащия ни се  50-МЕТРОВ ЗАКРИТ ОБЩИНСКИ ПЛУВЕН КОМПЛЕКС.

Уведомяваме Ви, че ние от своя страна инициираме подписка в подкрепа на нашата инициатива, която освен до кмета на общината г-н  Иван Тотев и председателя на Общинския съвет г-жа Савина Петкова ще изпратим още до областния управител г-н Здравко Димитров,  министъра на спорта г-н Красен Кралев и министър-председателя г-н Бойко Борисов.

От плувната общност на град Пловдив

ПК „Спринт“ – Пловдив, ЖПК „Младост-91“ Пловдив

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!