Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Истината стои ли фалшив документ зад бутането на „Ориент Табако“ потъна. Безвъзвратно
Важно Съд и Прокуратура

Истината стои ли фалшив документ зад бутането на „Ориент Табако“ потъна. Безвъзвратно

Ваня ДРАГАНОВА

Истината използван ли е фалшив документ в получаването на строителното разрешение за преустройството на тютюневия склад „Ориент Табако“, с което на 6 март 2016-а започна събарянето му, потъна. При това – безвъзвратно. Строителното разрешение е издадено в края на 2010 г. и според прокуратурата това е станало след представянето на фалшиво удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, че сградата не е паметник на културата. И затова с обвинение в документна измама се сдобиха двамата управители на фирмата собственик на склада „Одрин 8“ ЕООД Георги Бранеков и Александър Николич. Само че наказателното производство срещу тях по този параграф беше прекратено, защото е изтекла абсолютната давност за подобно престъпление. Така шанс цялата фактология по случая да излезе наяве на практика няма. Освен ако Бранеков и Николич не проговорят. Или някой служител на НИНКН. Колко голяма е вероятността това да се случи, всеки може да прецени сам.

В хода на прекратеното съдебно следствие, защото се наложи делото да тръгне отначало, изскочиха интересни факти. Разбра се например,че Бранеков и Николич не са използвали класически фалшификат, т. е. някой да състави документ, какъвто му трябва, и да намери начин да имитира нужните подпис и печат. Защото НИНКН са издали две заключения към протокола от заседанието през 2010 г. , на което се е обсъждал въпросът складът „Ориент Табако“ паметник на културата ли е, или не. Едното заключение казва, че сградата не е културна ценност, другото – че е. По хронология първо е издадено устройващото плановете на собствениците да събарят и строят удостоверение, после в НИНКН се сетили, че това не е редно, издали второ удостоверение – с диаметрално противоположно твърдение за статута на сградата, и му сложили задна дата. Така въпросът кой всъщност фабрикува подправени документи се оказа риторичен. Няма кой да отговори обаче на въпроса дали става дума за неволна чиновническа грешка или някой е сгрешил срещу съответната сума.

Експертите от НИНКН ще бъдат разпитани отново, но след отпадането на обвинението в документна измама въпросът с двете различни удостоверения вече няма да се обсъжда. И ще се дискутира само дали складът е надлежно обявен за паметник на културата и състоятелно ли е обвинението срещу Бранеков и Николич, че са унищожили културна ценност. И по този пункт става дума за чиновническа каша, защото през 1975 г. сградата попада в списъка на паметниците на културата в Пловдив. Когато обаче идва време данните за имотите да се въвеждат в кадастъра, складът е описан на друг ъгъл и така формално изпада от описа на културното наследство.

Грешки стават. И понякога се случват по доста подобна схема на други грешки. Но пък може и да е случайност.

Още по темата

Заради незаконен съдебен състав делото за склада „Ориент Табако“ тръгва от начало
В НИНКН поправили свое решение за склада „Ориент Табако“ със задна дата
ВАС окончателно спря бутането на склада „Ориент Табако“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...