Новини от Пловдив » Важно » Д-р Атанас Калчев пред Plovdiv-Press: Орежат ли леглата, ще има съкращения в болниците
Важно Здраве Мнения

Д-р Атанас Калчев пред Plovdiv-Press: Орежат ли леглата, ще има съкращения в болниците

Д-р Атанас Калчев
Д-р Атанас Калчев
  • БЛС не е против Националната здравна карта, имаме резерви по отношение на нейното изпълнение, казва шефът на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив

Д-р Атанас КАЛЧЕВ е председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. С гастроентеролога от болница „Каспела“ разговаряме за новата Здравна карта, която правителството прие преди дни. В нея са заложени 33 421 болнични легла, което е с 608 повече спрямо първоначалното предложение те да бъдат 32 873. Според здравния министър Кирил Ананиев тази бройка е пресметната при 70% заетост на леглата. При изготвянето на проекта за Национална здравна карта беше отчетено, че има около 5800 излишни болнични легла. Това предизвика реакция от пациентските организации и лекарското съсловие, които се обявиха против идеята за намаляването им. След решението на кабинета от Българския лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините излязоха с обща декларация, че не подкрепят новата здравна карта.


 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Правителствното одобри Здравната карта, а проектът предизвика недоволство от страна на Българския лекарски съюз. Защо протестирате?

– Районната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив поискахме да се организира среща с областния управител, народните представители от 16 и 17 МИР, с кметове от града и областта и директорите на ЛЗ за болнична помощ. Настояваме Националната здравна карта да бъде съобразена с параметрите на Здравната карта, изработена от  МЗ от 5 януари 2016г. До този момент лечебните заведения за болнична помощ работят с рестриктивен, намален бюджет, спуснат от Надзорния съвет на НЗОК, а пациентите, избрали лечебните заведения от област Пловдив, много често чакат за адекватна и квалификацирана помощ, тоест в отсрочен порядък. Позицията ни в годините е, че областната здравна карта трябва да има препоръчителен характер. Пловдив като университетски център ще продължи да оказва конулстативна и лечебна дейност, не само на гражданите от града и областта, но и на пациенти от цяла България и чужбина, предвид факта, че догодина ще е Европейска столица на културата

– Какво ще се случи, ако се приеме тази Здравна карта?

– Здравният министър Кирил Ананиев каза, че няма да има съществени промени в бройката на леглата, но ще се подпишат анекси с болниците т.е. все пак ще има промяна в бройката на леглата и по отношение на обема на болничната помощ. Разпределени са бройките легла, но имаме рестиркции, както на хирургични, така и на терапевтични легла и заради това колегите се притесняват. Защото намаленията на леглата, ще доведе до намаляване на личния състав и на финансирането на лечебните заведения.

– Според Здравната карта освен брой легла се определят и показатели за необходими специалисти. Какъв е дефицитътна специалисти в Пловдив, защото в последните години много лекари напуснаха страната?

– Пловдив, заедно със София, е един от малкото центрове, където има достатъчно специалисти по различните специалности. Работил съм и на други места в страната и затова го казвам. Пловдив е университетски център и имаме привилегия да си подбираме кадрите. По отношение на специалистите в Пловдив няма да има проблем като бройка, но ако Здравното министерство или НЗОК ревизира намаляване на броя специалисти, които могат да работят по Здравна каса, това означава, че част от тях

ще бъдат принудени да работят на кабинети, които не се финансират от Касата.

Това ще затрудни специалистите и пациентите, които отиват при тях.

– Според ваши колеги Здравната карта ще се отрази негативно на пациентите, защото Касата прави опит за връщане в миналото, когато пациентите се лекуваха според местоживеене. Така ли е?

– Към момента имам наблюдение върху данните за определяне на броя на болничните легла за регионите. Цитира се един критерий, който е в ЕС – 4 легла на 1000 души, а министър Ананиев каза, че при нас е повече – 5,9 на 1000.

– Създава ли се по-голям хаос с тази нова Здравна карта и защо години наред все реформи в здравеопазването правим, наливат се милиони, а все по-вече пациенти и лекари се объркват?

– Трудно се прави реформа в здравеопазването. От една страна са пациенти, от друга страна- професионалисти, които работят в тази система.

БЛС не е против Здравната карта, имаме резерви по отношение на нейното изпълнение,

финансиране и определяне на леглата и специалистите, защото това ще засегне пряко интересите на лекарите и пациентите. Много са насоките, по които трябва да се работи и може да се проведе реформата. Чувам, че преди години едната Здравна карта е паднала в съда, сега приемаме нова Здравна карта, ще видим какви са точно критериите. Но и българският лекар и българският пациент се притесняват. Едновременно с това има и подготовка по отношение на състоянието на НЗОК, шефът на Здравната каса е в болнични и е нормално колегите да се притесняват.

– Какво може да се направи, за да не се източва Касата?

– „Източване“ не звучи добре, защото както министерствата, така и Касата си има финансиране. На последния лекарски събор в София упълномощихме централното ръководство на БЛС да подпише рамковия договор. Застанахме зад това, което договорихме с Касата и Министерството – финансирането, което сме договорили, обемът на дейности, цени и общо разпределение да не се преместват от перо в перо, защото така парите трудно се проследяват и се получават дефицити. Това го прогласувахме с декларация на пловдивската колегия.

– Преди дни премиерът Борисов каза в Пловив „Докторите са ни добри, парите, които даваме в здравеопазването са добри, апаратурата -добра, а пациентът не е доволен“. Защо се получава така?

– Едни пари се дават за определен обем договорени дейности, но когато този обем се разшири, пациентите ще намалеят и парите намаляват. Другият въпрос е, че част от скъпоструващите материали, трябва да се заплащат допълнително, а Министерството трябва да реши заедно с Касата какъв процент ще задели за тях. Затова и държахме пред министъра и НЗОК

обемът на дейности да бъде строго регламентиран, защото разшири ли се обемът, парите намаляват.

Сега министърът иска да направи нов модел за финансиране и очакваме да се справи с този модел.

– Трябва ли да се наложи мораториум върху откриването на нови частни болници?

– Здравеопазването е вид услуга. Като дейности в момента по Здравната карта всяко разрешение за болница минава през министерството. То може да каже за колко болници става въпрос, по какъв начин да бъдат лимитирани, за да бъдат задоволени здравните нужди в определена област.

– Медицински сестри, акушери, фелдшери протестираха преди дни за достойно заплащане. Подкрепяте ли ги?

– Нашият труд не е морално оценен от обществото. Никъде по света няма физическа саморазправа с лекари, които отиват да окажат медицинска помощ.  Това обижда съсловието. Затова има протести, отделно е, че фелдшерите и медицинските сестри получават ниски заплати.

Още по темата

Правителството одобри Здравната карта, Ананиев обеща да няма хаос

Д-р Георги Кръстев: Искаме среща с областния управител и депутатите за Здравната карта

Борисов в Пловдив: Корупцията я правят Здравната каса или докторите (ВИДЕО)

В колата на арестуваните от касата намерени 20 000 лв. в описани банкноти

Деспотов подал сигнал в полицията срещу шефката на РЗОК преди ареста

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...