Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Еврокомисар: САЩ водят опасна игра с митата
Важно Свят

Еврокомисар: САЩ водят опасна игра с митата

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом
Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

ЕС планира мита върху американски стоки -портокалов сок, уиски, джинси мотоциклетите „Харли Дейвидсън“

Решението на САЩ да въведат мита за вноса от ЕС на алуминий и стомана е опасна игра, която може да засегне икономическото възстановяване. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя добави, че това решение отслабва допълнително трансатлантическите отношения и застрашава световните пазари. Исторически със САЩ сме приятели, но е ясно, че решения като оттеглянето от Парижкото споразумение и от ядреното споразумение с Иран, въвеждането на митата са свидетелство за охладняване на отношенията. Не сме в търговска война, но сме в много трудно положение. САЩ играят опасна игра. Не желаем задълбочаване на спора, но е необходимо да отговорим, заяви Малмстрьом.

Тя отбеляза, че ЕС е предложил на САЩ преговори без заплахи, но Вашингтон е избрал да оказва натиск. Световната търговска организация (СТО) не е идеална, но я създадохме заедно със САЩ и очакваме всеки да играе по правилата. Държавите, които не спазват правилата, заплашват световната система със срив, коментира еврокомисарят. Малмстрьом призова всички засегнати от новата търговска политика на САЩ да се обърнат към СТО. Би било изключително притеснително, ако бъде допълнително обмитен вносът в САЩ на автомобили от ЕС, заяви тя в отговор на въпрос.

Междувременно ЕС внесе в СТО искане за консултации със САЩ по въпроса за митата върху вноса на стомана и алуминий, обявени от Вашингтон, съобщи представител на организацията, цитиран от „Ройтерс“. Това е първата стъпка от процедурата на СТО за уреждане на спорове.

Като следваща стъпка се планират мита върху американски стоки. Първи в списъка са портокалов сок, уиски, джинси и дори мотоциклетите „Харли Дейвидсън“. Но докато европейците все още обмислят, поради различните интереси на големите страни като Германия и Франция, други засегнати от американските мита, вече обявиха контрамерки. Канада налага мита върху американски стоки за близо 13 милиарда долара. Това развитие засилва опасенията от търговска война.

Американският министър на търговията Уилбур Рос заяви, че американската администрация въвежда от 1 юни мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико в размер 25% за стоманата и 10% за алуминия. Той припомни, че САЩ са обявили своето намерение за това още на 23 март.

Още по темата

САЩ удариха ЕС с тежки мита

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...