Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Китайският концесионер на летище „Пловдив“ продължава да продава активи
Бизнес Пловдив

Китайският концесионер на летище „Пловдив“ продължава да продава активи

Изпитващият затруднения китайски конгломерат HNA Group, който взе на концесия летище „Пловдив“, продължава да се разделя с имоти в опит да намали огромното си дългово бреме, съобщава Bloomberg.

Компанията продаде офис кула в Сан Франциско за около 300 млн. долара на Northwood Investors, съобщават запознати източници. HNA е извлякла малка печалба от продажбата, след като плати 255 млн. долара за имота през август 2016 г.

Представители на HNA и Northwood, ръководена от бившия високопоставен представител на Blackstone Group LP Джон Кукрал, са отказали коментар.

28-етажната кула в квартал СоМа се помещава в блок, който се намира в съседство с новопостроената Park Tower, наета от Facebook като най-новия ѝ офис в Сан Франциско. Сградата, която HNA продава, е била построена от компанията Shorenstein Properties LLC през 1986 г. и проектирана от архитектурната и инженерна компания Skidmore, Owings & Merrill, отговорна за сгради като Бурж Халифа в Дубай. Площите в нея са напълно заети, става ясно от сайта на сградата, пише investor.bg.

Купувачите са били насърчени от ръста на наемите в подобни първокласни имоти. Цените на наемите на офиси клас А растат стабилно и достигат близо 807 долара за кв. м спрямо по-малко от 538 долара за кв. м през 2012 г., сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Имотите са спасение за HNA, която успя да извлече печалба от последните си продажби. Това е много важно за компанията, която е подложена на натиск да върне кредитите си, натрупани при безразборното придобиване на активи на стойност на 40 млрд. долара в последните години.

Northwood, която управлява активи на стойност около 7 млрд. долара, е купувала имоти на HNA и преди. По-рано тази година компанията придоби офис кула в Ню Йорк, по-голямата част от която бе собственост на HNA, за около 300 млн. долара. Това е с близо 26 млн. долара повече от стойността на имота през 2011 г., когато HNA купи своя дял.

Китайският конгломерат продаде също дялове в Hilton Worldwide Holdings и Hilton Grand Vacations. В понеделник Bloomberg съобщи, че делът му в испанската компания NH Hotel Group е привлякъл интерес от потенциални купувачи, включително Elliott Management и Apollo Global Management.

Необичайното е, че кулата в Сан Франциско е собственост на HNA Technology Investments Holdings, подразделение на китайската компания, съсредоточено върху технологични трансакции, разкриха двама запознати източници. Инвестициите в недвижими имоти по традиция се осъществяват от други подразделения на конгломерата.

Припомняме, че в края на март дъщерна компания на HNA Group взе на концесия летището в Пловдив. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта 70 млн. евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Още по темата

160 млн. евро инвестиции в летище „Пловдив“ обещава концесионерът „Хайнан“

Китайците ще правят от летището хъб с пътнически и карго терминали

Китайците почват одит на летище Пловдив, искат жп връзка

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...