Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Дон Портокал: Невинен съм! Адвокатът му: Виновен е, да си признае!
Пловдив Съд и Прокуратура

Дон Портокал: Невинен съм! Адвокатът му: Виновен е, да си признае!

Сотир Янков по време на първото дело срещу него.
Сотир Янков по време на първото дело срещу него.

Ваня ДРАГАНОВА

Подсъдимият за данъчни измами търговец на цитруси Сотир Янков, по-известен като Дон Портокал, обяви, че е невинен и иска делото срещу него, съпругата му, дъщеря им и още 11 души да се гледа по общия ред. Адвокатът му Димитър Попов обаче заяви, че Янков трябва да признае вината си и делото да протече по съкратената процедура. Преди да се стигне до тази доста нетипична ситуация, Попов за втори път поиска да бъде отведен като резервен защитник на Янков, защото двамата имат разминавания в линията на защита.

Димитър Попов е наначен за резервен адвокат на Дон Портокал, защото упълномощената от него Ина Лулчева нито се явява по делата, нито изтъква уважителни причини за това. Днес Лулчева отново отсъстваше от съдебната зала, но Сотир Янков настоя, че държи на нейната защита. И той не иска да бъде представляван от Димитър Попов и въпреки общото им желание да се разделят като клиент и защитник, съдия Светлана Станева отказа да освободи адвоката. Иначе делото можеше да не тръгне и този път, защото Сотир Янков би останал без адвокат.

За да вземе решение, съставът обяви почивка и дъщерята на Янков Мария се нахвърли словесно върху адвоката. „Как можа да кажеш тази глупост – баща ми да си признае“, развика се тя на Димитър Попов, който й отговори, че не желае да разговаря с нея.

След като Попов беше принуден да продължи да защитава Дон Портокал, повечето адвокати на останалите подсъдими настояха съдът да преразгледа решението си, защото при това разминаване между двамата Янков е на практика без защита. „Защитникът е длъжен да следва линията на защита на подсъдимия и когато това не се прави, със случая трябва да се заеме съответната адвокатска колегия, а не съдът“, заяви прокурорът по делото Дилян Пинчев. „Възразявам, прокурорът свежда адвокатите до слуги и роби“, реагира Попов. Развръзката дали той ще остане адвокат на Сотир Янков, или съставът на Окръжния съд ще назначи нов резервен защитник предстои.

Още по темата

Подсъдим по делото „Дон Портокал“ иска защита, бил застрашен
Владислав Горанов си търси над 5 милиона от Дон Портокал
Фалстарт на делото срещу Дон Портокал, двама от подсъдимите не се явиха
Дон Портокал пак на съд, близо 6 г. след задържането си

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...