Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Пишат за трети път обвинителния акт срещу Янков и сие
Важно Пловдив Съд и Прокуратура

Пишат за трети път обвинителния акт срещу Янков и сие

Делото беше отложено за 9 май
Папките по делото са много, но обвинението отново не се хареса на съда.

Ваня ДРАГАНОВА

За втори път Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Сотир Янков, съпругата му Елена дъщеря им Мария, племенника на Христо Бонев – Атанас, и още 10 души. Те са обвинени в източване на 5 410 032 лв. ДДС чрез издаване на фиктивни фактури от фирмите на Янков – „Сотир плод“ и „Еко фрут“. Част от подсъдимите са обвинени и в пране на пари. Разследването тече от 2009 г. и първия път обвинителният акт беше внесен в съда през 2015-а, но в началото на 2016 г. друг съдебен състав откри процесуални нарушения и го върна на обвинението за отстраняването им.

Коригираният обвинителен акт беше внесен отново в съда 2 години по-късно – през януари т. г. Разпоредителното заседание беше проведено от трети опит, защото при първите два отсъстваха част от подсъдимите и адвокатите. Когато днес най-накрая му беше даден ход, повечето защитници поискаха прокуратурата да прецизира обвиненията си, защото не са добре описани и не става ясно кой каква точно роля е имал в уговарянето на данъчната измама и подготовката на документите. Защитникът на Мария Янкова – Николай Гунев, дори обяви, че делото трябва да се гледа от Специализирания наказателен съд, защото престъпленията са описани като извършени от организирана група.

Междувременно популярният като Дон Портокал Сотиря Янков и резервният му защитник се разминаха напълно, защото някогашният търговец на цитруси обяви, че е невинен, а адвокатът му Димитър Попов поиска съкратено съдбено следствие с признаване на вината.

Разправията, за която ПловдивПрес вече писа, се оказа без никакво значение обаче, защото и съдия Светлана Станева откри процесуални нарушения в обвинението и го изпрати отново в прокуратурата. Прокурорът по делото Дилян Пинчев няма да внесе протест срещу това решение на състава и така обвинителният акт ще се пише за трети път.

Още по темата

Дон Портокал: Невинен съм! Адвокатът му: Виновен е, да си признае!
Подсъдим по делото „Дон Портокал“ иска защита, бил застрашен
Фалстарт на делото срещу Дон Портокал, двама от подсъдимите не се явиха
Дон Портокал пак на съд, близо 6 г. след задържането си

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...