Quantcast
Новини Пловдив » Образование » Ученици от Математическата отличници на матурите след 7. клас
Образование Пловдив

Ученици от Математическата отличници на матурите след 7. клас

Математическата гимназия
Математическата гимназия и ОУ "Драган Манчов" ползват една и съща сграда.

Галина ГЕОРГИЕВА

Учениците от Математическата гимназия са се представили най-добре на матурите по БЕЛ и математика след 7. клас. Петима седмокласници са получили максимален брой 100 точки на националното външно оценяване по математика. По български език и литература със 100 точки са оценени само две работи. Едната е на ученичка от МГ „ Акад. Кирил Попов“, която е лауреат от националната олимпиада по български и литература и получава служебна оценка, а другата е на седмокласничка от СУ „Свети Патриарх Евтимий“. Данните съобщи на специална пресконференция Рангел Райчев, председател на Областната комисия по прием на ученици в 8. клас в неспециализирани училища с държавен план-прием в област Пловдив.

Рангел Райчев
Рангел Райчев

Справка на ПловдивПрес в МОН показва, че момичето от Математическата гимназия с най-висок резултат на олимпиадата по БЕЛ е Силвия Сребрева.

Рангел Райчев припомни, че миналата година 27 деца са получили 100 точки на НВО по математика, а тази година са само 5. По БЕЛ резултатът е един и същ за двете години, само 2 деца са се показали максимални резултати.

Той съобщи и неприятната новина, че тази година 13 ученици не са се справили с матурите и на двата изпита имат по 0 точки. За сравнение, миналата година са били 7.

Няма седмокласници с общо 200 точки на двата изпита.

Средният бал по български език и литуратура е 47.05 точки и е по-нисък от миналата година, когато е бил 48.25.

По математика средният бал е 36.67 точки и е по-висок от миналата година ( 33.38.)
Райчев съобщи още, че една ученичка се е представила най-добре на матурите по двата предмета и има общо 194 точки.

Други две момичета са събрали по 192 точки от изпитите по БЕЛ и математика, а момче и момиче са с по 190 точки.

Анализите тепърва предстоят, посочи Рангел Райчев. Той допълни, че няма анулирини писмени работи на матурите.

На НВО по български са се явили 5166 деца, а по математика – 5143. Между 200 и 300 ученици не са отишли на изпитите.

Учениците ще кандидатстват само с точки, а максималният бал е 500, с изключение на профил „Физическо възпитание и спорт“. Балът се формира според профила на училището. При езиковите гимназии се удвояват точките от двете матури и се взимат оценките по български и математика от дипломата. В Математическата гимназия и училищата с природоматематически профил към утроения брой точки от НВО по математика, се прибавят точките от НВО по БЕЛ и успехът от два балообразуващи предмета в дипломата. Училищата с хуманитарен профил формират бала от утроения брой точки на матурата по български, плюс точките от матурата по математика и оценките от два балообразуващи предмета от дипломата.

Шестицата от Свидетелството за основно образование се равнява на 50 точки, петицата – на 39 точки, четворката – на 26 точки, тройката- на 15 точки.

„Всички ученици, завършили успешно 7. клас, трябва да кандидатстват и да бъдат приети по държавен план прием във всички средни училища и профилирани гимназии. Ученик, който не се запише, ще отпадне от училище . В класирането участват и тези, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от матурите им при балообразуването се приема за 0 точки“, обясни Райчев.

Подаването на документи за участие в първо класиране е от 20 до 26 юни, като работното време е между 8 и 18 часа.

Учениците могат да кандидатстват, както онлайн, така и да подават заявление в едно от 22-те училища – центрове за приемане на документи в Пловдив област. В града центровете са пет- СУ „Свети Климент Охридски“, СУ „Цар Симеон Велики“, СУ“ Софроний Врачански“, СУ „Пейо Яворов“ и СУ „Найден Геров“.

Учениците, завършващи 7.клас в училища, извън Пловдив област, подават документи само в СУ „Св. Софроний Врачански“.

Списъците с приетите ученици на първо класиране ще бъдат обявени до 3 юли. А в рамките на два дни – от 4 до 6 юли ,те трябва да се запишат.

Децата, които не са се класирали на I етап, участват във II етап на класиране автоматично.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...