Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Пробвал да спаси удавилите се братя: Поне единият можеше да оцелее
Важно Инциденти

Пробвал да спаси удавилите се братя: Поне единият можеше да оцелее

Христо Средев вече го няма, но приятели заливат Фейсбук страницата му с обещания, че няма да го забравят

Станислав – един от доброволците и последният човек, който вижда все още живи в морето двамата братя Средеви от Пловдив, намери сили да разкаже смразяващи кръвта подробности за фаталния инцидент. Викове „ПОМОЩ, … ПОМОЩ!” заставят трийсет и две годишния мъж от Силистра и неговия братовчед да се притекат мигновено към давещите се във водата хора. Само минути по-късно мъртвото вълнение на Централен плаж – Поморие става причина за неописуема двойна трагедия, а Станислав от спасител се оказва в позицията на спасяван.

Бургаският сайт Флагман публикува ексклузивния разказ на Станислав. Докато говори, очите му се пълнят със сълзи от безсилие:

Бяхме аз и братовчед ми на плажа, говорехме си на общи теми. В един момент чухме, че някой вика „Помощ!”. Погледнахме в посока морето и видяхме две момчета, които имаха нужда от помощ. Ситуацията се развива няколко минути след 18.00 часа и спасителите вече си бяха тръгнали.

Много бързо скочихме с братовчед ми във водата и се отправихме с плуване към тях. Двамата бяха след шамандурата, т.е. извън зоната на плуване. Опитахме се да помогнем на единия, който бе по-близо до нас. Другото момче беше по-навътре и нямаше как да бъде достигнато с плуване при силното мъртво вълнение.

В случай, че бяха по-близо до шамандурата щяхме да ги изкараме до нея, за да успеят да се хванат там.

Братовчед ми успя да стигне до първия човек, но когато се дави някой той те сграбчва и несъзнателно започва да те натиска и на свой ред да те дави. Видях, че в този момент братовчед ми се потопи, а малко по-късно плуваше сам към брега.

След това аз минах зад същото момче, направих опит да го избутам, но осъзнах, че нямам сили да преодолея течението и да измъкна и двама ни.

В онзи момент морското течение ни дърпаше, завличаше навътре във водата с адска сила и ако имах подкрепа от брега, само така щях да успея да помогна в спасяването на единия от братята.
Не ми достигнаха силите да извадя давещия се човек и се върнах обратно към шамандурата, за която се хванах.

След няколко минути дойде Апостол Петков, концесионерът, който миналата година стопанисваше плажа. Той влезе с въже и успя да ме издърпа на брега.
По време на инцидента на ивицата имаше плажуващи, спасители, пожарна. Събра се спасителна група от значителен брой хора.

Първият изваден от водата мъж се опитваха в продължение 15 минути да го спасят, но не успяха.
Вторият човек бе изваден на ивицата по-късно с общински катер и за него вече бе твърде късно.
Всичко се случи изключително бързо, ако имахме време да помислим щяхме да намерим решение как да действаме в тези критични, животоспасяващи първи минути.

Мисля си, че в онзи най-ранен момент можеше да бъде спасен поне единият човек, ако имаше някакво въже и ни бяха издърпали, т.е ако имахме подкрепа от брега.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...