Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Заради калпав акт на Общинска полиция за 20 лв. общината плаща 600
Важно Градът Съд и Прокуратура

Заради калпав акт на Общинска полиция за 20 лв. общината плаща 600

Ваня ДРАГАНОВА

Калпав акт за 20 лв. на Общинска полиция ще излезе на общината 600 лв., въпреки че пътното нарушение, за което е съставен, е безспорно. Актът обаче е съставен в отсъствието на нарушителя, което ограничава правото му на защита, и на това основание е отменен. И тъй като до отмяната се стига през дела на две съдебни инстанции, сега глобеният си търси парите за хонорара на адвоката, който го е представлявал. Искът е базиран на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и със свое решение от вчера Административният съд в Пловдив постановява, че общината трябва да му плати 600 лв., тъй като не би търсил услугите на адвокат, ако не беше нейният незаконосъобразен акт.

Около 14, 35 часа на 10 моай м. г. на ул. “Драган Цанков” до № 41 бил засечен  автомобил марка „Хонда”, спрян вляво срещу посоката на движението, което е нарушение на Наредбата за реда за паркиране на община Пловдив. Шофьорът не бил в колата и на стъклото бил залепен фиш. След това от Общинска полиция установили кой е собственикът и му написали акт. Привикали го и му го връчили, той го подписал, но с възражението, че му дават вече изготвен документ, вместо да го съставят пред него, какъвто е законовият ред.

Водачът обжалвал акта пред Районния съд, където ударил на камък, но с окончателно решение от март т. г. Административният съд отменя санкцията като незаконосъобразна. Следва искът за адвокатските хонорари, също преценен като основателен. Оттук нататък общината има опция да обжалва пред ВАС, но ако загуби и там, опитът й да глоби водача с 20 лв., може да й излезе и над 1000, защото ще трябва да плати и разноските по делото.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...