Новини от Пловдив Прес » България » България постави условия за новото име на Македония
България Политика

България постави условия за новото име на Македония

България приветства постигнатото решение на многогодишния спор между Атина и Скопие за новото име на Македония, но постави условие – то да не се използва като основание за промяна на границите или претенции към историята. Гърция и Македония се разбраха за името Република Северна Македония, но досега София не беше реагирала официално и не беше поставила никакви изисквания.

Сега обаче от МВнР настояват Скопие и Атина да дадат гаранции, че в договора между тях принципите за липса на претенции към съседните страни (да се разбира България – бел.ред.)  ще бъдат „недвусмислено заявени и потвърдени“. БСП също обяви, че настоява за подобни гаранции, а „Обединените патриоти“ настояха София да следи много внимателно поведението на Скопие.

Късно вечерта във вторник Македония и Гърция официално обявиха, че са стигнали до решение за името, което се очаква то да отвори вратите за присъединяването на югозападната ни съседка към ЕС и НАТО. Все още обаче изходът на спора е под въпрос, защото опозицията и в двете страни се противопостави на подписването на споразумение.

Външният министър Екатерина Захариева коментира днес, че Северна Македония е много по-добро име отколкото Илинденска Македония, което също бе извадено на масата на преговорите между Скопие и Атина.

Захариева допълни , че името Северна Македония подчертава, че това е географското значение на Македония като област и отново заяви, че то не трябва да води до някакви   териториални или културни претенции към България.

Миналата година Македония и България след дълги преговори подписаха договор за добросъседство, който трябва да реши спорните исторически въпроси между двете страни. Вече е формирана и обща комисия, която да разгледа общата ни история.

БСП разкритикува ново име на република Македония. „Признаваме западната си съседка под името Република Македония, но Република Северна Македония е географска позиция“, коментира в кулоарите на парламента социалистът Кристиан Вигенин.

„Оценяваме усилията на премиерите на двете страни да затворят спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. Но припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти. Настояваме спешно да разберем какви гаранции смята да изисква българското правителство,че това име няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към Република България или претенции по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани“, посочи Вигенин.

„Предлагаме позицията на България по началото на преговорите за членство на Република Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседство и взаимната подкрепа между двете страни“, допълни той.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!