Новини от Пловдив Прес » Пловдив » Падна едната от двете доживотни присъди на Божидар Атанасов
Пловдив Съд и Прокуратура

Падна едната от двете доживотни присъди на Божидар Атанасов

Божидар Атанасов вече има само една доживотаи присъда.

Ваня ДРАГАНОВА

Една от двете доживотни присъди на килъра Божидар Атанасов – произнесената от Окръжния съд за извършеното през 1999 г. убийство на митничаря Георги Дребчев, беше отменена от следващата инстанция. Пловдивският апелитвен съд намали наказанието на Атанасов на 20 години затвор, а на неговия съучастник и подбудител Иван Карабелов от Съединение – от 15 на 7 години. За основен поръчител на убийството се счита бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който почина след катастрофа през 2012 г.

Съдебният състав редуцира присъдата с мотива, че извършеното не се отличава с изключителна опасност за обществото. Причината е, че Божидар Атанасов стрелял по Дребчев и без да се интересува дали изстрелът е бил смъртоносен, изплашен и притеснен е напуснал местопрестъплението. Тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжният съд, още повече че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. Не без значение е и изминалият изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който не може да не бъде отчетен в полза на подсъдимия.

В мотивите за намаляване присъдата на Иван Карабелов съдът приема, че това се прави заради съдействието, което е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението, извършено от Божидар Атанасов.

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.

Още по темата

Убиец с 2 доживотни присъди цитира Левски в съда

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!