Новини от Пловдив Прес » Важно » Политологът Димитър Ганев пред Plovdiv-Press: Задава се ремонт на кабинета
Важно Мнения Политика

Политологът Димитър Ганев пред Plovdiv-Press: Задава се ремонт на кабинета

Димитър Ганев
Димитър Ганев

Предсрочни парламентарни избори са малко вероятни. Борисов няма да даде цялата власт в ръцете на политическия си опонент президента Радев

Специално за ПловдивПрес политологът Димитър Ганев коментира политическите събития от последните дни – оставката на социалния министър Бисер Петков и връщането му на поста, поисканата от БСП и АБВ оставка на вътрешния министър Валентин Радев, настояването на Марешки за отстраняването на Красимир Каракачанов, предстоящия вот на недоверие към правителстното, конфликтът между президента Румен Радев и управляващите и задават ли се предсрочни парламентарни избори.


Бойко Борисов първо прие оставката на социалния министър Бисер Петков, а след това го върна на поста. Това е характерният стил на премиера, който сме наблюдавали през годините. В момента, в който се натрупа напрежение около дадена персона- министър, депутат или председателя на Народното събрание, то се тушира от страна на Борисов с оставка. Примерите са много. Този стил на Борисов цели до голяма степен имиджовите щети, които се насочват към определена фигура, да не се пренасят върху партията. Оставката беше подадена, защото имаше социално напрежение от страна на майките на деца с увреждания. После Борисов върна Петков на поста, заради заплахата на протестиращите, че ако социалният министър не се върне, тези протести ще преминат в масови и социалното напрежение ще расте. Затова и Борисов поиска да тушира напрежението.

Незнам дали идва „сезонът на оставките“, както каза вицепремиерът Валери Симеонов, но

Борисов прави кадрови промени не, когато опонентите го атакуват, а когато се създаде социално напрежение.

А що се отнася до оставката на Красимир Каракачанов, който е коалиционен партньор, то тя  не зависи само от министър-председателя, а и от консултациите между ГЕРБ и Обединени патриоти. Може да очакваме определен ремонт на кабинета, който да засегне министерски кресла в следващите месеци там, където има натрупано социално напрежение. Понеже ще се наложи промяна в структурата на Министерски съвет в края на годината, когато Лиляна Павлова няма да е министър на европредседателството, тъй като нашето председателство продължава до края на годината, тъй като е в тройката Естония, България и Австрия, тогава може да очакваме по-сериозна кадрова промяна в правителството. И тя ще отпуши малко социално напрежение от една страна, а от друга- това е кредит на доверие в месеците преди евроизборите управляващата партия да изглежда по-стабилна.

Предсрочни парламентарни избори изглеждат малко вероятни. Първо, една оставка на Борисов без причина, било то и скандал, би нарушило един от основните стълбове на ГЕРБ- стабилността. На второ място,

предсрочни парламентарни избори минават през служебен кабинет на президента Радев.

А последното нещо, което би направил Борисов, е да даде цялата изпълнителна власт в ръцете на своя сериозен политически опонент президента. Т.е. четири месеца той да държи цялата власт и да организира избори. Възможен ход Обединени патриоти да излязат от властта, е по-малко вероятен, защото те си дават сметка, че по- добре представени във властта трудно биха могли да бъдат след предсрочни парламентарни избори. Дори и някой от лидерите на трите партии от ОП да направи ход към опозиция, както направи Радан Кънев в предходния мандат, това не означава парламентарни избори, защото партия Воля не би отказала да участва в управляваща коалиция, ако я поканят.

А конфликтът между президента Радев и управляващите не е изненада. Радев ясно се позиционира като опозиционен субект на ГЕРБ. Това от една страна е нормално, тъй като той дойде на вълната на отрицанието на статуквото и желанието за промяна т.е. като новият човек в политиката, като политикът, от който се очаква промяна. Това му поведение продължава в рамките на вече неговия мандат като президент на страната и така поддържа високи нива на обществено одобрение. От друга страна това крие известни рискове за държавния глава – от конституционно заложено морален обединител на нацията, олицетворяващ единството на нацията, да се превърне в част от политическата система като крило в нея. Не като балансьор и обединител, а като ясен субект против управляващите, което само по себе си е риск за президента.

Вотът на недоверие, който иска БСП за сигурността, също е нещо логично. На последния пленум на партията в неделя бяха засегнати три теми- АЕЦ „Белене“, пакетът „Мобилност“ и разходите за превъоръжаване. И по трите теми БСП и ГЕРБ имат идентични позиции – „за“ строежа на АЕЦ „Белене“ и даване на мандат на Теменужка Петкова да води преговири с инвеститори , „за“ повече средства за отбрана и превъоръжаване и „против“ промените в пакета „Мобилност“, инициирани от Макрон.

В този смисъл започва да се губи разделителната линия между управляващи и опозиция.

Това се явява проблем за опозицията. Каква опозиция е, след като е на едно и също мнение с управляващите по важните теми в държавата. БСП печели от това, че е най-голямата опозиционна сила и се стреми да бъде алтернатива на управлението. Затова и този вот на недоверие идва много логично, за да се върне БСП към противопоставянето с ГЕРБ. Няма вот на недоверие в 28-годишната ни конституционна история, който да е минал. Не вярвам този да направи изключение.

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!