Новини от Пловдив Прес » Важно » Оля Ал-Ахмед пред Plovdiv-Press: Колеги плачеха от глад, а Славка им подхвърляше 50-100 лева
Важно Интервю Медии Мнения

Оля Ал-Ахмед пред Plovdiv-Press: Колеги плачеха от глад, а Славка им подхвърляше 50-100 лева

Оля в редакцията на "Стандарт" в по-весели времена
  • Боли ме за „Стандарт“, някога флагман в пресата, сега се съсипва от главния редактор Бозукова и свитата й, казва известната журналистка и преводачка

Борис ВЕЛЕВ

Известният журналист и преводач Оля Ал-Ахмед напусна наскоро „Стандарт“ и потърси правата си в съда заради неизплатени месечни възнаграждения. Тя систематично информираше приятелите и последователите си за своите несгоди, свързани с ежедневника, във Фейсбук. В последните дни няколко национални медии, плюс официалния сайт на Съюза на българските журналисти, публикуваха гневни коментари на други бивши журналисти от „Стандарт“. Те обрисуваха главния редактор на вестника Славка Бозукова в черни краски. Plovdiv-Press потърси Оля Ал-Ахмед, за да внесе допълнителна яснота за случващото се в редакцията на легендарния вестник. 


– Г-жо Ал-Ахмед, Вие и още няколко бивши журналисти от в-к „Стандарт“ дадохте гласност на порочни практики, които ежедневникът прилага – а именно неизплащането на заработени заплати, и то с голяма давност. Конкретизирайте случващото се с Вас?

– Първоначално се започна със системно забавяне на заплатите, което породи недоволство в колектива. Няколко пъти се правеха планьорки по инициатива на журналистите, които бяха посветени единствено на този въпрос – забавянето и недоизплащането на заплатите. Всяка такава планьорка беше трагикомична. На нея имаше един лидер,  т. нар. инициатор, който впоследствие се превръщаше във враг №1 на г-жа Бозукова. Някои колеги взимаха думата и се изказваха по въпроса, други седяха плахо в ъглите. На поредната бунтовническа сбирка една от нашите колежки, която сега работи вече в радио, се разплака и каза, буквално: „Детето ми от няколко дни яде филия намазана с олио! Заведох го при мама, за да го изхрани, да не гладува!“ Тези случаи не бяха единични, защото всички имат семейства и хранят деца или възрастни хора. Тези събрания се повториха няколко пъти. Славка Бозукова винаги говореше на тях спокойно, с леко натъжени очи, обясняваше, че всичко зависи от Тодор Батков и другите инвеститори и че тя прави всичко възможно да спаси вестника. На всяка планьорка ние чувахме едно и също, което бих могла да резюмирам така: „Батков и сие са виновни“. Тя убедително лъжеше всички в очите, че е намерила нов инвеститор, който да спаси вестника и че убеждава Батков да се откаже от медията. Започна текучеството и масовото напускане на журналистите. Няколко пъти спираха тока в сградата за неплатени сметки и най-накрая ни изгониха за неплатен с месеци наем. Редакцията се премести на ново място.

– Каква е точнта сума, която не ви е изплатена и за какъв период иде реч?

-Не бих могла да назова точната сума, тя се проследява от моята адвокатка, която стриктно изяснява всичко. Грубо ми се дължат 11 заплати, неизплатени отпуски, обезщетение, за което ми се полага и лихви. Справката обаче, която взех от счетоводството за задълженията, не съвпада с моите записки, които стриктно водех до стотинка. За доказване на точната сума и период имам адвокат, който се е заел с казуса. Ориентировъчно сумата е над 10 000 лв. , а периодът е около година, като през него на журналистите в петъците се подхвърляха по 50-100 лв, в най-добрите случаи веднъж месечно ни се даваха по 200 лв. Толкова жалка и унизителна картина беше. Всички ние, журналисти с имена, на възраст, уважавани в обществото се редяхме на опашка, като за хляб при соца, и чакахме своето подаяние – в истинския смисъл на думата…Грозно беше, грозно и унизително….Какво по-напред да направи човек с 50 лв?

– Вярно ли е, че Ви е предстояла тежка операция, а главният редактор на „Стандарт“ – Славка Бозукова, се е отнесла пренебрежително и животът Ви е бил под реална опасност?

– Напълно вярно! И това могат да го потвърдят всичките ми колеги и приятели, както и тези приятели, които поради стеклите се обстоятелства ми помогнаха в този критичен момент. Парадокс – да имаш пари, които ги държи друг и да не можеш да си ги ползваш. Когато отидох при Бозукова с диагнозата от Ядрено-магнитния резонанс – тя пренебрежително го погледна и ми каза: „Имаш много връзки с посланици и кметове, искай от тях пари за вестника, а аз ще ти дам нещичко от тях!“ Това го изрече в момент, в който часовникът към операционната маса тиктакаше неумолимо. Оперирах се в Москва. Благодарна съм, преди всичко на Бог, че ми прати правилните хора в този момент, благодарна съм на приятелите си тук и в Москва, както и на забележителните професионалисти – лекарите, в чиито ръце бе животът ми. Събрах необходимите пари за операцията от приятели, от истинските си приятели и съм написала списък с всички, които ми помогнаха независимо с колко, за де не ги забравям никога и да им се отблагодарявам при всеки удобен случай! Тях никога няма да забравя, но и Бозукова също! Доброто и злото, светлината и мрака! Така и не си получих парите. Но няма да ги опростя, това са изработени с честен и видим труд заплати, които трябва да взема!

– Вие сте всепризнат авторитет като журналист и преводач – не само у нас. Защо търпяхте толкова дълго подобно издевателство?

– Защото тайничко се надявах, че лъжите й ще се сбъднат. Специалист като мен не би могъл да започне каквато и да е работа, само и само да взима заплата. Имах предложения, които не ми допадаха и ги отхвърлях. Междувременно се оперирах и излязох в полагаем дълъг болничен, след което повече не се върнах.

– Във Фейсбук дадохте да се разбере, че сте осъдили вестника, но въпреки това не сте получили дължимото Ви. Преведете това на разбираем език, как така имате съдебна санкция във ваша полза, а резултатът е нулев?

– Това е казусът на моята колежка Искра Крапачева и на още много други колеги, които осъдиха медията, но не могат да си вземат парите, защото сметките са източени и са празни! Фактически всички ние запорираме празни сметки. Парите на „Стандарт“ са другаде.

– Как си обяснявате случващото се в една медия, която в миналото бе сред флагманите в професията?

– Защо търсите от мен обяснение? Аз най-малко бих могла да знам защо медията твърди, че няма средства, въпреки че всъщност има. Предполагам, че пари влизат от реклама, вероятно пари влизат от избори, вероятно има доходи и от платени публикации и най-вече от дискусиите. Но къде отиват средствата, които постъпват, не бих могла да знам. Аз съм един редови журналист, не икономист.

– Разкажете ни определен случай, извън този с оперативната интервенция, в който Славка Бозукова се е държала некоректно с вас?

– Веднага ще ви разкажа една потресаваща история. В навечерието на концерта на група ЛЮБЭ в Ямбол съобщавам, че искам да отида и да отразя концерта и да вземе интервю със солиста и любимеца на мнозина – Николай Расторгуев. Славка Бозукова одобри идеята и ми каза да вървя, за моя сметка, разбира се. Тук искам да отворя една скоба, че медията никога, абсолютно никога не ми е давала командировъчни и не ми е покривала пътуванията, освен един-единствен път. Винаги съм пътувала за сметка на канещата страна, без режийни, със собствени джобни пари. Да се върнем към случката. Пълня догоре скромната си Корсичка и тръгвам в жегата за Ямбол. Намирам си хотел, отсядам и тръгвам към площада, където репетират ЛЮБЭ. Беше 39 градуса! Момчетата бяха прежаднели, а никой не им беше подсигурил вода. Разговорих се с тях и се запознах. Отидох до най-близкия магазин и им купих стек минерална вода. От този момент станахме приятели. Николай Расторгуев репетираше усърдно в жегата и в един момент отиде да пуши под една липа на сянка. Аз го последвах с минералната вода в ръка, представих му се и така го разговорих, че той отказа да говори пред всякакви други медии и го стори само за мен. Пуснах няколко предварителни дописки, голям репортаж след концерта и ексклузивно интервю със солиста на ЛЮБЭ! Нито една медия нямаше такова отразяване от концерта на групата в Ямбол. На сутринта, когато си тръгвах, хотелът ми беше платен – изненадващ приятен жест от кмета на града! Качвам се в колата и се завръщам в София – удовлетворена от работата си. Влизам в редакцията с високо вдигната глава и изведнъж, още от вратата ме викат в отдел „Човешки ресурси“. Помислих си, че ще ме повишат за този ексклузив и труд, че ще ми дадат поне парите за бензин или най-малкото ще ме потупат по рамото. А то какво било. Викат ме да подпиша заповед, издадена от главната редакторка, че ми намаляват заплатата с 600 лв. И това след перфектно свършената работа, за която си платих от джоба! Когато попитах защо, с какво съм заслужила? Отговорът беше, че това е решение на главната редакторка и не се обсъжда! Много са случаите на незаслужени обиди и унижения, за които дори не искам да си спомням. Това ме връща към едни негативни моменти, които ми носят сърцебиене, а трябва да се щадя!

– Преди време посветихте стихотворение на „Стандарт“, в което с похватите на иронията осмяхте главната виновница…Не седят ли обаче зад нейния гръб други „герои“…

– Вероятно, не бих могла да знам. Но дори и да има покровители, повярвайте ми и те са вдигнали ръце от нея! А стихотворението може да го публикувате, тъй като то не е само за ситуацията във вестника, а за една често срещана ситуация и в други отрасли. Затова озаглавих поетичната си творба „СтандартНО“, което може да се тълкува различно. Нека всеки сам си направи изводите от римите.

ЕТО ГО СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ОЛЯ:

– С какво се занимавате в момента?

– В момента работя в БТА. За мен е чест да работя за най-престижния източник на достоверна и обективна информация – 120 годишната Българска телеграфна агенция – медия с традиции и престиж. БТА напълно отговаря на моята представа за обективна, честна и реална журналистика. Работата в БТА за мен е удоволствие. Понякога се улавям, че забравям да си тръгна и по коридорите срещам вече колегите втора смяна, които все още не познавам. Хубаво е, когато човек влага любов в работата си. Аз винаги съм влагала любов, иначе перото ми отказва. Но в момента любовта ми е двойна, защото работя за коректен работодател. Освен с професията, от която си вадя хляба, се занимавам и с друг вид писане – поезия. Подготвям за печат новата си стихосбирка в два тома, която планирам да излезе наесен, заедно с още една моя книга – събрала най-силните ми интервюта със световно известни личности. Нарочно не оповестявам отсега заглавията, тъй като те биха могли да се променят в последния момент – в зависимост от моето настроение. Планирам и авторски поетичен рецитал наесен в град Първомай в рамките на поетичните дни.

-Имате ли информация каква е ситуацията с журналистите в „Стандарт“ към настоящия момент?

– Да, тъй като поддържам връзка с някои от тях. Те са прекрасни журналисти и приятели. Във вестника с пълна сила действа системата „Разделяй и владей“. Заплати в момента се изплащат на определени хора, с които се е заобиколила главната редакторка. Те са се впили в нея и тя в тях. Колега ми каза, че останалите във вестника вече са „много весели и щастливи, защото си получават 90% от заплатите“, с това се е похвалила една от зам.-главните редакторки. Шефовете на отдели също си получавали парите. Има двама-трима, които са пренебрегнати и взимат единствено петъчните подаяния. Целта е тези неизгодни и неудобни личности да се махнат доброволно и да си остане свитата на Султанката. А това са много стойностни журналисти, наистина. С една дума – в отдел са по 1-2 , само отдел „Култура“ се състои от шефката му. По груби сметки и данни на колегите, все още работещи там, към момента във в-к „Стандарт“ има 7 журналисти. Това е информация, която ми е подадена от работещ в медията колега. Той ги е броил, не аз. Жалко за хубавия вестник….Много ме боли. „Стандарт“ е моята любов и болка. Чувствата, които изпитвах при раздялата, бяха аналогични на тези, когато се разделях с голямата си любов в живота. Ревах, а в същото време осъзнавах, че се съсипвам и не може да продължим заедно. Сбогом, „Стандарт“ – една изживяна любов!/Plovdiv-Press

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!