Quantcast
Новини Пловдив » България » Автобусните превозвачи излизат на протест заради проекта за автомобилна камара
България Пловдив Транспорт

Автобусните превозвачи излизат на протест заради проекта за автомобилна камара

Автобусните превозвачи излизат на протест. Очаква се около 2000 автобуса в цялата страна да спрат днес за час и половина. От бранша са категорични, че ще протестират, ако до обяд не бъде оттеглен законопроектът за Българска автомобилна камара.

Протестните действия ще се извършат на трите автогари в Пловдив – „Юг“, „Родопи“ и „Север“. Очаква се между 14.00 и 15.30 часа да бъдат спрени всички курсове от междуградския транспорт. Това не засяга градския транспорт – там рейсовете ще се движат по график, без да има нарушения в схемата.

Проектът за Българска автомобилна камара е внесен от 12 народни представители, всички членове на транспортната комисия в парламента (от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и един от „Воля“), начело със зам.-председателя на комисията Станислав Иванов (ГЕРБ).

Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми, даже е писан от тях.

В началото на седмицата 12 организации на превозвачи изпратиха писмо за среща в сряда сутринта с председателя на Народното събрание и с комисията по транспорт. В него те посочват, че проектът е бил внесен „тихомълком“ на 18 май в деловодството на парламента – в период, когато вниманието на всички превозвачи и техните организации в България е съсредоточено върху процесите в Брюксел по пакетите „Мобилност“ 1 и „Мобилност“ 2.

В този контекст в писмото се поставя въпросът защо силово се налага създаването на камара, при това в явен опит да се избегне дискусията по въпроса, макар че очевидно голямата част от бранша е против.

Според текстовете тази камара ще предлага кои фирми да бъдат лицензирани и кои – не.

Превозвачите смятат още, че по този начин ще се обслужват конкретни интереси на 2 – 3 фирми и това ще доведе до допълнителни разходи, които ще оскъпят услугата за крайния клиент.

Сочат се и редица други условия, които могат да засегнат сериозно най-вече малкия и средния бизнес, след като членуването в камарата става задължително заедно с ангажимента за плащане на членски внос.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...