Левицата 14
Новини от Пловдив » Пловдив » Проф. Банков от УХТ с обвинение за „суетен“ изпит
Пловдив Съд и Прокуратура

Проф. Банков от УХТ с обвинение за „суетен“ изпит

Обвинението срещу проф. Николай Банков отива на поправка за втори път.

Макар и не заради тази грешка, съдът за втори път върна обвинителния акт на прокуратурата

Ваня ДРАГАНОВА

Подсъдимият за взимане на подкуп от студенти преподавател в УХТ проф. Николай Банков се оказа обвинен за „суетен изпит“. Тази грешка в обвинителния акт беше констатирана от адвоката му Красимир Елдъров, който поиска на това основание делото да бъде върнато на прокуратурата. „В обвинението се цитира правилникът на УХТ, в който се казва, че основна форма на изпитване е писмената, но може да се допълва със суетен изпит. Ние не знаем какво е суетен изпит, а нито един подсъдим не трябва да бъде поставян в положение да прави лингвистични предположения, това ограничава правото му на защита“, обясни Елдъров. Той допусна, че може прокурорът да е искал да изпише „с устен изпит“, но настоя актът да бъде върнат на държавното обвинение за корекции. Позова се и на различните дати в обвинителния акт и приложенията към него, както и на отделни пасажи, които били болдирани, а това създавало внушения у съдебния състав. „Това е един нишаниран обвинителен акт“, обобщи Елдъров. Прокурорът Анна Викова реагира, че става дума за явна фактическа грешка.

След съвещание председателстваният от съдия Елена Захова състав реши да изпрати делото обратно в прокуратурата, но заради други поцесуални нарушения. Съдията прави това за втори път и подчерта, че престъпленията, в които са обвинени проф. Николай Банков и съучастникът му Димитър Димитров, отново не са описани достатъчно конкретно. „Ще внеса протест“, категорична беше прокурор Викова.

Елдъров поиска проф. Банков да бъде върнат на работа в УХТ, след като преди повече от година беше отстранен от длъжност. „Аз съм репресиран, 13 месеца съм оставен без средства. Как бих могъл да повлияя на свидетелите? Студентите, които подадоха сигнала, вече са взели спорния изпит, дипломираха се в бакалавърската степен, а вече завършват и магистърската, а аз на магистри не преподавам“, обясни той пред съда. Съдия Захова обаче реши, че той не може да се върне на работа. Това определение вероятно ще бъде обжалвано от защитата на професора. Професорите Николай Банков и Симеон Василев бяха задържани през май м. г. след сигнал на студенти, че са им дали изпитите срещу такса от 300 лв. на човек. Обвинителен акт срещу Симеон Василев все още не е внесен в съда.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...