Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Да не се сведе само до прегръдки диалогът с Македония
България Политика

Радев: Да не се сведе само до прегръдки диалогът с Македония

Президентът Румен Радев разговаря с македонския си колега Георге Иванов
Президентът Румен Радев разговаря с македонския си колега Георге Иванов

„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките. Когато призоваваш други да водят диалог, ти самият не трябва да бягаш от него“. Така  коментира президентът Румен Радев отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с държавния глава на Македония Георге Иванов.

„Трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите. България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Република Македония, но и с всички останали институции – и с президента, и с Народното събрание, и с опозицията, заяви още Румен Радев на съвместна пресконференция с Георге Иванов.

Македонският президент  каза, че е бил изненадан, когато е научил за отменената от българския премиер среща. „Това е негово решение и негова отговорност, защото той е не само премиер на България, той е премиер на страната, която председателства в момента ЕС. А ЕС призовава за диалог, конструктивност и приятелство. С този свой жест българският премиер взима страна и на практика не реализира основната цел на европредседателството“, посочи Иванов.

Двамата коментираха и договореното между Гърция и Македония име Република Северна Македония. Президентът Румен Радев заяви, че ще настояваме за допълнителни гаранции, че договорът за добросъседство, който България и Република Македония подписаха през 2017-та година, ще се спазва стриктно. „Налице са географски реалности и исторически обременености, които ни задължават не само да следим изхода от спора за името, но и да бъдем изключително внимателни и да следим как Република Македония ще изпълнява договора за добросъседство с България“, посочи той.

Договорът между Гърция и Република Македония изключва поправки и отмяна, а договорът между България и Република Македония допуска прекратяване. Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции, посочи Румен Радев.

Той допълни, че очаква българското правителство и Външно министерство да впише тези гаранции за изпълнение на договора за добросъседство в бъдещата договорна рамка на преговорите за членство на Република Македония в ЕС.

„Важно е да се покаже на гражданите от двете страни, че има нов дух в отношенията, които се основават на диалогичност, доверие и сътрудничество“, посочи още българският държавен глава. По думите му трябва да се стимулира бизнесът и туризмът, които след договора за добросъседство се съживиха.

„Те са важен фактор за сближаването на хората, за всички тези неща институциите трябва да работят с пълни сили отговорно и настойчиво“, допълни Радев. България е силно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка. Призовах президента Иванов да бъде не само участник, но да бъде водач в този диалог, защото това е важно условие за постигане на обединените приоритети на Република Македония“, зяви още Радев. Според македонския президент Георге Иванов сега Македония е блокирана и от ЕС, и от НАТО, като 18 пъти армията на страната е проверявана и оценявана.

„Всичките страни в региона вървят напред, а ние стоим на място. Затова търсим решение“, заяви президентът Иванов. По думите му той не бил в течение на решенията, заради това се стигнало до напрежение. „Вярвам, че има разум и ще се стигне до взаимно решение, а не да има ултиматум към Македония“, коментира македонският държавен глава.

Президентът заяви, че този, който има проблем с името на страната, той трябва да търси решение. „Договорите се сключват, за да се уважават. Нашите взаимоотношения с България ще продължат“, заяви той.

Борисов отказа среща с президента на Македония 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...