Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Пловдив 2019 » Аудиогид на Пловдив за 34 лева? Дай парите и бягай!
Култура Маршрути Пловдив Пловдив 2019 Посоки

Аудиогид на Пловдив за 34 лева? Дай парите и бягай!

Аудиогид и карта с маршрутите до 25-те обекта получават туристите срещу 34 лева
Аудиогид и карта с маршрутите до 25-те обекта получават туристите срещу 34 лева
  • Купуваш джаджата за 8 часа, но за обиколка на обектите трябват поне 12. Няма време за храна, кафе и други волности
  • Първият обект в списъка е Джумая джамия, после всичко останало

Галина ГЕОРГИЕВА

Пловдив се превръща в любима дестинация на български и чужди туристи. В последните години градът на тепетата отчита изключителен ръст на посетители.  От 1 юни в Туристическия информационен център всеки българин или чужденец, който реши да разгледа забележителностите на Пловдив, може да си вземе персонален електронен екскурзовод „Аудиогид“. Устройството струва 17 евро, а в цената са включени и билети за посещение на Малката базилика, Културен център „Тракарт“ и музея на Арменската църква. Посетителите могат да получат информация за 25 туристически обекта на три езика -английски, руски и български, като плановете са скоро да бъдат включени още два – турски и гръцки.

ПловдивПрес реши да провери кои са 25-те обекта в Пловдив и каква информация получават туристите.

В събота на обед влизаме в Туристическия информационен център, за да си наемем „Аудиогид“. Служители на „Аудиогид България“ ни обясняват как работи устройството и ни дават карта на Пловдив, на която е обозначен маршрутът до обектите. Към нея има три талона – двата служат за безплатен вход в Културен център „Тракарт“ и музея на Арменската църква, а с третия получаваме 15% отстъпка в ресторант „Пълдин“. Входният билет за Малката базилика се издава допълнително пак в Туристическия център. Накрая срещу копие на личната карта ни дават талон-разписка, в който пише, че сме запознати с общите условия за ползване на „Аудиогид“ и че сме получили устройството,

слушалките и карта на ….София (нищо, че сме в Пловдив).

Изрично е споменато, че машинката се връща в рамките на работния ден до 17:00 часа на ул. „Райко Даскалов“ 1. Плащаме 34 лева.

Докато сме в Туристическия център, с изненада установяваме, че

първият обект, от който стартира туристическата обиколка на Пловдив, е Джумая джамия.

На 1 юни кметът Иван Тотев извика журналисти, за да се похвали, че такова нещо не е правено в България и Пловдив е първият град, в който туристите ще използват електронен екскурзовод. Тогава той заяви, че обиколката започва от Римския стадион и завършва пак там. Оказва се, че Римският стадион е вторият обект. На въпрос на ПловдивПрес кой е решил Джумая джамия да е първата точка, а не Римският стадион, момичето в Туристическия център обяснява, че от фирмата така са настроили машинките, а и на картата първата точка е мюсюлманският храм. Информацията би трябвало  да е съгласувана с Общината. Служителката бърза да подчертае, че, щом излязат от Туристическия център, гостите на града виждат най-напред джамията и после Римския стадион.

Електронният екскурзовод разказва средно по 2 минути за всеки от 25-те обекта. Това са: Джумая джамия, Римският стадион, църквата „Света Богородица“, Античният театър, къща Ламартин и къща Клианти, ресторант „Пълдин“, улица „Съборна“, църквата „Константин и Елена“ , Лапидариумът, Балабановата къща и къща Хиндлиян, Арменската църква, музеят в Арменската църква, Клюкарникът, Етнографският музей, Небет тепе, Хисар капия, улицата на занаятите – ул „Стръмна“, Източната порта, Малката базилика, Голямата базилика, Католическата църква, Културен център „Тракарт“, Форумът, новият градски център и част от Римския стадион.

Изчисляваме, че един турист, колкото и бързо да препуска из града, не може да посети за един ден всички обекти. Ако вземе устройството точно в 9:00 часа, в колкото отваря Туристическият център, и го върне в 17:00 часа,

разполага с 8 часа. За това време, ако успее да разгледа 10 забележителности, ще е геройство.

Ако реши да продължи обиколката си из Пловдив на следващия ден, ще трябва да се бръкне с нови 34 лева, за да ползва „Аудиогид“. Отделно, за да влезе във всеки туристически обект, посетителят плаща вход. Индивидуалният билет за един обект е 5 лева, а за къща „Клианти“-10. Има и комбинирани билети за до 5 обекта с цена 15 лева. Екскурзоводската беседа в един обект е 15 лева, ако искаш да правиш снимки с любителски апарат, трябва да се бръкнеш с още 5 лева.

Така, за да се потопи в атмосферата на древния Пловдив, туристът ще трябва да си приготви сериозна сума само за посещения. Но не това е проблемът, а в краткото време за ползване на електронния пътеводител.

Ако за всеки от 25-те обекта заделиш по 30 минути прави 12,5 часа, при това без времето за придвижване от обект на обект.

В някои от музеите прожектират филм, което отделя още време. В сметката не влиза времето за хапване и кратък отдих, което е минимум един час за уморения от тичане турист.  Но часовникът тиктака и абудиоджаджата трябва да се върне до края на работния ден, а Туристическият инфоцентър затваря в 18 ч. Край. Ако не го върнеш навреме, всеки просрочен час струва 10 лева наказателна такса.

От Туристическия център се хвалят, че има интерес към електронния екскурзовод „Аудиогид“. В Малката базилика ни казват, че сме първите българи, които използват въпросното устройство. Явно то е направено основно за чужденци, защото цената е прекалено висока за родните туристи.

Българи, които обикалят из Европа, споделят, че в чужбина за много от музеите се предлагат „Аудиогид“. За най-големия музей в Русия Ермитажът цената му е 5 евро, а информацията е изключително подробна. 7 паунда струва такова устройство за Британския музей в Лондон, а срещу 7 евро може да научат много за Римския форум и Колизеума в Рим.

 

=Културна дискусия=

Не ние, фирмата определи цената на аудиогида и обектите

Йордан Илиев- директор на ОИ „Старинен Пловдив“

Йордан Илиев
Йордан Илиев

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Кой определи точно тези 25 обекта да бъдат включени в аудиогида?

– Фирмата, която прави аудиогида. Те са турагенти и ние имаме комисионерски договор, по който взимаме комисионна. Общината не е влагала пари в изработката на устройствата.

-Тези обекти съгласувани ли са с Общината?

-Текстът за обектите на ОИ“Старинен Пловдив“ е изслушан от нас, проверен е и легализиран. Историческата информация за Римския стадион, Античния театър, Балабановата къща и т.н. е дадена от нашите експерти.

-Защо първият обект е Джумая джамия, а не е Римският стадион?

-Можете да попитате фирмата собственик на аудиогидовете. Ние сме регистрирани като турагент, те също са такъв турагент. ОИ „ Старинен Пловдив“ сключва договор с различни фирми и ние взимаме комисионна от този тип дейност. Пълним хазната без да влагаме от парите на данъкоплатеца. По същия начин има фирми, които продават картички, ние не влагаме пари в тези картички и сувенири, взимаме тяхната продукция, продаваме я в нашите Информационни центрове и прибираме комисионна от тях. Изработката на картичките и авторските права са си техни. Ние си взимаме само парите. А дали от фирма „Аудиогид България „ЕООД с лични средства са направили устройствата, дали са ползвали европейска програма, или някой им е дал кредит – не ни вълнува. Ние по електронен път взимаме вход от всеки даден аудиогид. За Малката базилика, например, взимаме вход от 5 лева, независимо дали туристите ще я посетят или не. Освен това взимаме и 10% комисионна върху другите пари.

-Кой определи цената от 17 евро за аудиогид?

-Фирмата я определи. Ние имаме единствено претенции колко да ни бъде процентът на комисионната. Но какво включва тази услуга, колко пари струва апарата, колко излиза крайната цена – те го определят, защото те са собственици. Те изчисляват на някаква база колко ще им излезе инвестицията, колко могат да печелят.

-Вие след като сключихте договор с тях, не ги ли попитахте защо са решили първият обект да е Джумая джамия?

-Защото маршрутът тръгва точно от Джумая джамия.

-При представянето на устройството кметът Тотев беше казал, че туристическата обиколка започва от Римския стадион и завършва там.

-Не мога да разбера какъв е проблемът. Може от фирмата да решат, че догодина ще е по друг начин. Тръгва се от Джумая джамия, после се върви по маршрута в посока Античен театър. Ние, когато разработваме маршрутите с екскурзоводи, които водят групите, ги разпределяме по същия начин. От Римския стадион започваме, като  единият маршрут е към Античния театър, а накрая остават Малката базилика и Културен център „Тракарт“.

-Вашите впечатления какви са – може ли един турист да обиколи всички тези 25 обекта за един ден?

-Имаме обиколка в рамките на час и половина и на два часа и половина по такъв маршрут.

За два часа и половина при бързо темпо може да се обиколи този маршрут, който е по аудиогида.

Ако един турист не може да отиде във всички обекти, може да вземе аудигида за някоалко дни, но се плаща допълнително. Най-ценното е, че ние създаваме нов тип услуга, а не, че те ще започнат да печелят от нея. Това е полезно като реклама за Пловдив.

– Ясно, но само чужденците ще се възползват, защото за българските туристи цената е висока.

– За час и половина един български турист, ако реши да ползва екскурзоводски услуги, трябва да плати 75 лева, а 120 лева е турът на чужд език. Така цената на аудиогида е една трета от тази сума. Но пропускате нещо важно, цената не е 34 лева, а е около 20, защото вътре има четири входа. Аз не им защитавам цената, ние гледаме да подобрим услугата и да им вземем процента.

Чия е идеята за този аудигид?

– На Община Пловдив. Такива устройства има по цял свят. Дали отговоря на нашия стандарт, времето ще покаже. Но е странно целия свят да има такива аудигидове, а в България да няма.

-Имате ли информация дали има сериозен интерес към аудигидовете?

-Какво означава сериозен интерес? Хората са много въодушевени. Има наети такива устройства, но не мога да коментирам колко са. Ако вървят с такива темпове, нито тази година, нито следващата ще бъдат на печалба. Но общината е на печалба, защото няма вложения. Радваме се, че няма счупен, откраднат или унищожен апарат, но отговорността за тях е пак на фирмата.

Очаквайте: В поредица от материали ПловдивПрес ще представи всички 25 обекта, за които електронният екскурзовод разказва

Още по темата

Аудио гид срещу 17 евро разхожда туристите в Пловдив ВИДЕО и СНИМКИ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...