Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Тръмп заплаши Китай с мита върху стоки за 200 млрд. долара
Свят

Тръмп заплаши Китай с мита върху стоки за 200 млрд. долара

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Американският президент Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха световните агенции.

„Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки“, гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом.

Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита. „Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 млрд. долара“, се казва в комюникето.

В резултат Китай обвини САЩ в „изнудване“ и обеща реципрочен отговор, предаде Би Би Си. Според изявлението на Тръмп Пекин „заплашва компании, работници и фермери в САЩ, които не са направили нищо лошо.“

В петък Тръмп обяви, че САЩ ще наложат 25-процентни мита на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, голяма част от тях продукти на технологичния сектор. Китай отговори със съобщение за мита върху земеделски стоки, автомобили и други, внасяни от САЩ, също за 50 млрд. долара.

От обявените от Вашингтон наказателни мита засега (от 6 юли) влизат в сила едва тези върху стоки за 34 млрд. долара. Другите ще бъдат приложени по-късно.

В понеделник борсите в Ню Йорк, Франкфут и Париж отбелязаха спад заради все по-силните опасения от безконтролна търговска война между двете най-големи икономики в света. Понижиха се и индексите на борсите в Азия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...