Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Идея: Матурите за 12-и клас да отпаднат, да има оценка за поведение
Важно Образование

Идея: Матурите за 12-и клас да отпаднат, да има оценка за поведение

матури
Снимката е илюстративна
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Да се върне оценката за възпитание  и да се даде възможност за освобождаване от матурите в 12-и клас. Това  предлагат от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Според председателя Юлиян Петров, трябва да се върне оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение в клас и уважението към учителите и останалите деца. По думите му тя е присъствала и преди в образователната ни система и трябва да присъства в дипломата. Той даде за пример страни като Румъния, Полша, Словакия.

От синдикат „Образование“ предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас. Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. „Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване. Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик“, обясни председателят на синдиката.

За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност, пише „Монитор“.

Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети.“Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети“, обясни Петров.

От синдиката настояват да се преосмисли националното външно оценяване след 4 клас. Основният им аргумент е, че резултатът от така наречените малки матури не помага на децата в следващия образователен етап. „Ние продължаваме да повтаряме, че малката матура или националното външно оценяване след 4 клас в този си вид, в този формат няма необходимото значение. Ако остане такова, по-добре да го няма. Но по-добре да се преосмисли, защото се получава един период без оценки, без повтаряне на класа, но идва един изпит в 4 клас, от който също нищо не следва, една диагностика, която намеква за някакви проблеми в 5 клас, но от която нищо не следва“, каза той.

От синдиката отново поискаха да има по един учебник по предмет от 1 до 7 клас.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...