Новини Пловдив Прес » Важно » Фармацевтът Светослав Крумов пред Plovdiv-Press: 80% от лекарствата в интернет са фалшиви
Важно Здраве Интервю Мнения

Фармацевтът Светослав Крумов пред Plovdiv-Press: 80% от лекарствата в интернет са фалшиви

Светослав Крумов
Светослав Крумов

Ежегодният форум, организиран от Българския фармацевтичен съюз – Български фармацевтични дни, се провежда от 22-24 юни в Пловдив. В Международния панаир през уикенда ще бъде организирана конференция под надслов  „Фалшивите лекарства – ролята и мястото на фармацевта“ и ще има специализирано фармацевтично изложение. Най-значимо събитие от календара на БФС предоставя възможност за среща на представители на цялото фармацевтично съсловие от над 6000 магистър-фармацевти, както и възможност за провеждането на широка дискусия по проблемите в сектора. Всяка година участие вземат между 800 и 1200 представители на академичната общност, магистър-фармацевти, студенти по фармация, производители, дистрибутори, представители на сродни международни организации, както и много други специалисти от областта на здравеопазването.  За първи път форумът ще се проведе съвместно с Националното сдружение на бакалавър фармацевтите в България. Откриващата церемония и връчването на годишните награди на Българския фармацевтичен съюз за продукт на годината на дванадесетото издание на Български фармацевтични дни ще се проведе в Драматичния театър тази вечер от 20 часа. Годишната вечер на фармацевтите в България, на която ще бъдат връчени наградите за фармацевт на годината и Регионална фармацевтична колегия на годината ще  е на  23 юни вечерта в Палата 2 на Международния панаир.

 Главният секретар на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Светослав Крумов даде специално интервю за ПловдивПрес


Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Г-н Крумов, защо фокусът на 12-ото издание на Български фармацевтични дни са фалшивите лекарства?

– Темата тази година е насочена към фалшивите лекарствени продукти и към изграждането и въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти у нас и свързаните с това предизвикателства за аптечната практика и фармацевтичната индустрия. От февруари 2019 предстои въвеждането на Директивата за фалшивите лекарствени продукти, където се възлагат задължения по цялата веригия на лекарство снабдяването – от производителя до аптеката, да верифицира и проверява лекарствата, да ги изписва от единна европейска система. Така продуктът да не може бъде препродаден или фалшифициран. Лектори на научната пленарна сесия в панаира ще са от Европейския хъб т.е. това е мястото, където се събира цялата информация за лекарствените продукти. Целта е да се подготвят аптеките за въвеждане на директивата, да се снабдят с необходимият хардуер и софтуер. Трябва да се провери дали дадено лекарство е автентично, дали има своите белези, които го защитават от подправяне и при продажбата то се изиписва онлайн от Европейската система за верификация. От 2019-а всяка опаковка на лекарство, което се изписва по лекарско предписание, ще бъде с индивидуален двуизмерен матричен код.  Така пациентът ще е сигурен, че държи в себе си оригинален продукт.

-Има ли много фалшиви лекарства и как пациентите да ги познаят?

– Гражданите трабва да бъдат изключително внимателни с покупката на лекарства по интернет, тъй като там автентичността, качеството и безопасността на продуктите не е гарантирана. Освен това продажбата на лекарствени продукти по лекарско предписание е забранено в интернет, въпреки че такива сайтове съществуват. Пациентите трябва да бъдат изключително внимателни и да не си купуват лекарства по интернет. Най-добре е да посетят аптека и магистър- фармацевт да им даде продукта. Доказано е, че над 80% от лекарствените продукти, които се продават в интерент, са фалшификати. Законът позволява продажба на лекарства без лекарско предписание по интернет от лицензирани интернет аптеки, които са регистрирани в Агенция по лекарствата и носят специално лого на ЕС. Те са задължени да сложат на сайта и логото на Българския фармацевтичен съюз. При всякакви други сайтове, които предлагат продукти за отслабване и секс стимуланти над 80% от продуктите са фалшиви или не са предназначени за европейския пазар и се внасят от други страни, а тяхното качество по транспорт и съхраненние не е гарантирано.

-Има ли опасност такива фалшиви лекарства да попаднат в аптеките?

-Да, възможно е да попаднат фалшификати. Най-големият риск е при търговията на едро, когато търговци не закупуват директно от производителя, а от други търговци или паралелни дистрибутори. Много трудно се установяват фалшиви лекарствени продукти, защото те по нищо не се различават от оригинала. Само при  анализ на лекарствения продукт може да се разбере. Когато пациенти се съмняват, че даден продукт не им действа,  е нормално да се обърнат към Агенцията по лекарствата, за да се анализира този продукт. Официално няма много сигнали за установени фалшиви лекарства, но това не означава, че ги няма по принцип. Затова от 2019 година всяка една опаковка ще е снабдена с индивидуален код и белег за безопрасност – това ще е холограмен стикер или нещо друго, което ще показва дали целостта на опаковката е била нарушавана или е оригинална.  И това е целта на въвеждането на директивата за верификация – да се гарантира, че лекарствения продукт не е фалшификат. Как ще проработи цялата система на територията на ЕС, предстои да видим от догодина. От февруари 2019 всички производители са длъжни да отпечатват този код на опаковките.

– Какви други въпроси ще бъдат обсъдени? 

– Втората голяма тема е защита на личните даннни. Ще има и представители от Комисията за защита на личните данни, които ще разкажат повече за Директивата. Един от най-големите проблеми при защитата на лични данни е боравенето с чувствителните данни в медицината и фармацията- здравето на пациента, статусите, здравословни характеристики, а цялата информация трябва да бъде добре пазена. БФС стартира изготвянето на Кодекс за поведение при търговците на дребно с лекарствата. Ние сме първата организация, която състави и внесе в Комисията за защита на личните данни Кодекс за поведение, като очакваме той да бъде одобрен, както на национално, така и на европейско ниво. След това ще стане общоприет стандарт, а ние ще кандидатстваме за акредитация за надзор на този Кодекс т.е. ще искаме да контролираме в бранша спазването на Кодекса и защитата на лични данни на пациентите. Над 950 са медицинските специалисти, регистрирани за участие в конференцията, която започва в събота от 9 часа и ще продължи до 17, а в неделя е от 9 до 13 часа в Конгресния център и в Палата 7. В Международния панаир се включват и над 70 фирми в изложението.

-Днес и утре се провежда и кампанията „Попитай фармацевта“. Идват ли много хора да търсят съвети? 

– Това е третото издание на кампанията, като първото беше в Русе. Инициативата се разраства,  започнахме с една шатра в началото със съветите на фармацевта, постепенно се присъединиха и фирми, които имат интерес да се срещнат директно с пациентите и да им обяснят за предимствата на своите продукти. Има полза и смисъл, защото в неформална обстановка пациентите могат да споделят много лични неща. Хората има какво да научат, да опитат и да се интересуват за предимствата на продуктите. Целта е  пациентите да разберат, че това не са едни продавачи на лекарства, а са специалисти, зад които седи петгодишно обучение с тригодишна специализация след това. Пред щанда сме сложили банер с всички дисциплини, които изучава фармацевта. В момента на пл. „Стефан Стамболов“ са разположени 8 фирми, плюс щанд на БФС и на бакалавър фармацевтите. Колегите от „Ново Нордиск“ измерват кръвна захар и дават точна информация за необходимостата от консултация с лекар. Диабетът е едно от социално значимите заболявания и хората трябва да знаят, че отрано трябва да контролират показателите, за да не стигат до лекарства и скъпи терапии. Утре ще бъде организиран и първия по рода си  Форум, посветен на детското здраве.

Още по темата

В кампанията „Попитай фармацевта“ мерят кръвно и изследват кръвна захар

 

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!