Quantcast
Новини Пловдив » Култура » 12-годишната Сесил превзе публиката на франкофонския фестивал
Култура Пловдив

12-годишната Сесил превзе публиката на франкофонския фестивал

С вълнуващ концерт, в който пяха талантливите финалисти от предишни издания и част от новите участници, започна първата вечер на юбилейното 15-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018.

На сцената в Дома на културата „Борис Христов“ и на фона на забележителни места от Франция, свързани с нейната богата история и култура, поднесени с красиво мултимедийно шоу се изявиха Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова, които изпълниха песни на Селин Дион, Зас, Едит Пиаф и много други.

Звездата на вечерта бе новият участник в конкурса – 12- годишната Сесил от Търговище, която грабна публиката с невероятния си глас и удивително сценично присъствие. Водещи на концерта в трите дни са Теофана Брадинска – директор на Алианс Франсез в Пловдив и Почетен консул на Франция и Владислав Севов от БНТ 2, медиен партньор на събитието.

15-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 откри заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков. Той поздрави организаторите, участниците и гостите, сред които бяха генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, вицеконсула Волкан Танйълдъз и Фабиен Флори – съветник по сътрудничеството и културната дейност в посолството на Франция и директор на Френския институт в България.

 Александър Държиков приветства присъстващите от името на кмета Иван Тотев и подчерта, че най-големият музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони отново дава възможност на почитателите на хубавата музика и на френския език и култура да се насладят на един истински празник на духа, таланта и младостта. „Община Пловдив е подкрепяла и ще продължава да подкрепя подобни стойностни събития, които са неизменна част от Културния календар на нашия хилядолетен град“ каза още Държиков и благодари на Алианс Франсез България, на основателя на фестивала Бернар Руо, на Теофана Брадинска за всичко, което правят за промотирането на Пловдив във Франция и по света.

В 19.30 часа довечера започва вторият концерт от фестивала. Публиката ще чуе и види изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния, както и на обичаните лауреати от предишните години. Жури ще определи финалистите и големия победител, които ще бъдат обявени на гала-вечерта на 1 юли, неделя, в 19.30 часа, отново в Дома на културата. Публиката отново има възможност да гласува за своя  фаворит,  като за целта в залата е поставена специална кутия. За перфектната организация и комфорт на зрителите се грижат доброволци – ученици от Френската езикова гимназия в Пловдив. Събитието е с вход свободен.

Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и множество спонсори, които осигуряват наградния фонд. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...