Новини от Пловдив » Коментари » Даниела Бобева: Влизането в Банковия съюз е безумие преди да ни приемат в еврозоната
Коментари Мнения Портфейл

Даниела Бобева: Влизането в Банковия съюз е безумие преди да ни приемат в еврозоната

Даниела Бобева
Даниела Бобева

„Влизането на България в Банковия съюз преди влизането във валутния механизъм е безумие. Няма нормална страна, която би приела такова условие. Това е безумие, защото това не гарантира, че след това ще влезем във валутния механизъм. Няма правни инструменти в ЕС, които да ни гарантират, че като влезем в Банковия съюз, ще ни вкарат след това във валутния механизъм“. Това коментира доцентът от БАН Даниела Бобева, която бе вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски, пред БНР в неделя, по повод обявената в петък от премиера Бойко Борисов в Брюксел кандидатура на страната ни за едновременно приемане в Банковия съюз и в механизма ERM ІІ – т.нар. чакалня за Еврозоната..
Според нея, „за съжаление, целият валутен механизъм се превърна в един политически пазарлък и то само по отношение на България“.
„Първия път когато ни отказаха беше заради прекомерно високия дефицит по текущата сметка. Знаете че ние правехме исторически високи нива – над 20%, което в учебниците пише, че е голям риск. Втория път беше обяснено, че не трябва да се бърза с това, тъй като цялата Еврозона е в криза. Сега не ми е ясно каква точно причина ще бъде изложена, но подозирам, че ще се говори за нестабилност на финансовия сектор“, смята Бобива, според която страната ни е изпълнила не само изискванията за чакалнята, а и за самата Еврозона.
„Ние сме единствената държава, заедно с Швеция, които в продължение на 8 години стриктно спазва всички критерии“, допълни тя и изрази становище, че българската икономика е дискриминирана.
„Това е определено нежеланието на Европейската централна банка да се разширява еврозоната на този етап. Те си имат проблеми с немската банкова система, с италианската, с латвийската.  Влизайки в банковия съюз, ти се отказваш от надзор. Всичко се решава от ЕЦБ във всеки един момент. Те могат да решат освен трите най-големи банки да надзирават която и да, да отнемат лиценз на която и да, да дават лиценз на която и да е и ние не участваме в окончателното взимане на тези решения. Тоест, друг взема решението, но ти плащаш сметката, защото ако трябва да се изплащат депозити, да се плаща за преструктуриране, това отива от националните пари“, изрази Бобева скептицизма си.
Нито една държава извън еврозоната не е проявила интерес за участие в банковия съюз, защото той е „изцяло непривлекателен за държавите, които са извън еврозоната“, посочи още бившият вицепремиер.
Българската банкова система е най-оценяваната банкова система през последните пет-шест години и би било голям риск да бъде хвърлена в несигурността в нов механизъм, смята още Бобева.
Валутният механизъм е първата стъпка към Еврозоната, а тя, с всичките и проблеми с неясноти остава сърцевината на Европейския съюз, обясни Бобева.
„Аз очаквам ефект върху рейтинга на България в резултат на присъединяването към валутния механизъм. Освен това има и редица други ползи – това, че вече обозримо приемането на еврото, означава, че ще започнем да се подготвяме за него, а това е един от най-важните въпроси, за да не изпитаме шока на цените и други рискове, които има във връзка с присъединяването“, допълни тя.
По думите ѝ Вишеградската четворка не иска да се присъедини към общата валута, но  разликата с България е в това, че страната ни е в специфичен валутен режим вече 21 години
„За нас е от изключително значение ние да влезем в еврозоната. Това ще е единственият начин, по който ще излезем от валутния борд. В този смисъл разликата е фундаментална“, коментира още Бобева.
„Имайки по-висок рейтинг ще приличаш повече инвестиции, а когато имаш повече инвестиции, имаш по-голям икономически растеж. В този смисъл, членството в Еврозоната е прекрасно условие да ускорим икономическия растеж, но за съжаление то не е достатъчно4, допълни тя.
„Има държави в „врозоната, които се възползват от високия рейтинг и по-добрите условия за инвестиции, които членството добавя, но има и такива, които не се възползват. Имайте предвид, че през последните 10 години в самата Еврозона процесите на конвергенция бяха доста разнопосочни. 12 държави в еврозоната не са се сближили, а са се отдалечили от средния БВП на човек от населението. Членството в еврозоната, както и в Европейски съюз, е една възможност, която може да ти даде крила към един по-висок икономически растеж, ако ти следваш правилните политики, но ти можеш и да се провалиш, както се провали Гърция“, посочи още Бобева.
Дори и страната ни да подаде документи на 12 юли,  Бобева не е оптимист в какъв срок страната ни би могла да стане част от ERM-ІІ, заради противоречивите политически сигнали, които получаваме отвън.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...