Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Куклен » Днес е светъл християнски празник, почитаме светите безсребърници Коазма и Дамян
Куклен Култура Регион

Днес е светъл християнски празник, почитаме светите безсребърници Коазма и Дамян

Православната църква почита днес свети безсребреници Козма и Дамян, празникът по народному е наречен свети Врач.

Отбелязвали го гадалки, баячки, правилци и и други целители. Вече го честват и съвременни медици, особено хирурзи. В навечерието болни с лечими и нелечими страдания се стичали при параклис или църква, наречена на двамата братя, за да нощуват там и да измолят здраве.

През деня обичайно разпределяли билките, набрани на Еньовден, и знахарите не лекували. За дар на врачките носели зелена паница. Правели се курбани. Жените не похващали всекидневната домашна работа, а месели и раздавали питки за здраве и благоденствие по роднини и съседи.

Празник имат Козма, Кузман, Дамян, Красен, Красимир и техни производни. Значение на имената: Дамян/а – от еврейски, „победител“ или посветен на богина Дамия от Егина и Епидавър; Козма, Кузман – от гръцки, „Космос“, „подреден и украсен“, а по аналогия празнуват и Красен, Красимира.

Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината – според избора на именяка. Например на 1 ноември православните почитат свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, родени в Мала Азия, а почитаните на 1 юли лечители-безсребърници Козма и Дамян се прочули и мъченически загинали в Рим.

Манастирът "Св. св. Козма и Дамян"
Манастирът „Св. св. Козма и Дамян“

Днес е празник и за кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, известен сред народа като Свети Врач.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...