Quantcast
Новини Пловдив » Свят » ЕС почва преговори с държави от Северна Африка за буферни бежански лагери
Свят

ЕС почва преговори с държави от Северна Африка за буферни бежански лагери

Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.
На върха на ЕС в Брюксел в петък, посветена изцяло на кризата с бежанците и отказа на страни от ЕС да ги приемат, бе постигнато споразумение за мигрански центрове на територията на ЕС и извън него. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че има сделка с 14 държави да приемат мигранти, но Словакия, Чехия, Унгария и Полша отрекоха те да са сред тези страни. Българският премиер Бойко Борисов също съобщи в събота, че е отказал България да приютява бежанци.
Пред вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Йотингер каза, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел.
Това трябва да договорим сега, допълни той. По-рано той е намеквал, че за тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро от бюджета на ЕС.
Изданието информира, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи кандидати, макар че Йотингер не посочва конкретна страна.
Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна тъкмо пое вчера ротационното председателство на ЕС, каза, че е важно отделните страни от ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно спомена Италия и Либия, както и Испания и Мароко.
Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да приеме на територията си необходимата инфраструктура. Няколко страни, включително Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха идеята.
Изграждането на приемни центрове в африканските държави с финансовата помощ от Брюксел е една от задачите, които си постави Австрия, чието европредседателство започна днес 1 юли.
Курц постави като своя задача да направи всичко възможно диалогът между Северна Африка и Европейския съюз по мигранската тема да бъде засилен. „От една страна е важно да спрем нелегалната миграция към Европа. Това е наша цел като председател до края на годината, но от друга страна не по-малко важно е да гарантираме, че хуманитарната помощ, която Европа осигурява, достига там, където трябва, а не да спим спокойни с чиста съвест, че правим нещо“, каза той, цитиран от БНР.
Сигурността в Европа, която включва ограничаване на нелегалната миграция и укрепване охраната на външните граници, преговорите за БРЕКЗИТ и одобряване на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, са сред другите важни задачи за новия ротационен председател на Съюза – Австрия.

Още по темата

Борисов: До 6 часа сутринта работихме в Брюксел! Такова чудо не съм виждал

Затваряне на границите иска Борисов в Брюксел

Евролидерите разделени за мигрантите, решават бъдещето на ЕС

Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...