Левицата 14
Новини от Пловдив » Мнения » Анализи » Тони Симидчиева: Боли ме! Печалбарството уби ТВ-клуба
Анализи Важно Култура Митовете на Пловдив Мнения Общество

Тони Симидчиева: Боли ме! Печалбарството уби ТВ-клуба

Запуснатият двор, където някога се събираше бохемата.
Запуснатият двор, където някога се събираше бохемата. КАДРИ: Тони Симидчиева. ФБ

Отивайки пеша към хотел- ресторант „Одеон“, днес минах по сенчестата уличка ,,Май“ и видях гледка, от която сърцето ми се сви и ме хвана здраво за гърлото. Знам, че темата, не е злободневна, че има много по-важни неща за решаване в държавата, но си мисля, че не пречи да споделя нещо, което разбирам, познавам като проблем, на който никой не обръща внимание, а може да бъде полезно, за хората от които зависи.

Бившият ТВ- клуб, след това не помня всички имена, които се сменяха в годините, безлюден, остатъци от кухненско обзавеждане стои на двора, надписи, обрасла, неподдържана растителност, руши се и изглежда ужасно и грозно.

Мястото беше емблема за артистичната бохема, стените и огромният чинар пазят, спомени, как всеки ден там се събираха журналисти, поети, художници и артисти.

Общуваха, обменяха мисли и идеи, четяха току що родили се стихове, шаржове, честваха премиери на предавания, постановки, изложби и разбира се, кротко отпиваха от напитките, които бяха по джоба им.

Българинът обича, всяко начинание да се отбелязва на маса и чашка питие. Иначе, все едно не се е случило, или събитието нещо не е завършило подобаващо. Влязох, видях как стремежа на всеки наемател за привличане на повече клиенти и съответно възможност да си плаща немалкия държавен наем и всички други разходи, са направили хубавия двор в едно ужасно и неуютно място.

Този бизнес е труден, оцеляването в жестоката конкуренция на безброй малки и големи заведения, многото средства, които се влагат,

бавната им възвръщаемост и търсене на възможно най-високия наем, погубват такива средища на духа.

От такива места и от тези хора, не може да се печели. Мисля, че държавата и Общината трябва да се погрижат, да ги има тези места, като се отдават със символичен наем, отремонтирани, без необходимост от големи инвестиции и готови за работа.

Условието за наемане, да не е най-високият наем, а културната насоченост и живот в тях, клуб на писателите, на журналиста, на фотографа

и други общности, където да се срещат сродни души.

След литературни четения, откриване на изложби, премиери и други подобни, те имат нужда от подходящо място за емоционално споделяне на събитието. Тези интелигентни хора с огромен духовен потенциал, горди със своя талант, трудно признават, че доходите им са неритмични, несигурни и отиват за най-елементарните нужди на живот и творчество. Те търсят места, където срещат сродни по дух хора, и цените на това, което консумират, да са по техния джоб. Такива места вече няма, изчезнаха.

Пловдивския театър прави неистови усилия, да си запази такова местенце в двора на театъра,

където честата смяна на наемателите, подкрепя моята теза.

Може би, само Гражданският клуб, работи като клуб, провежда такава политика и по тази причина, там може да се срещнат ежедневно, много творци от различните изкуства. Освен другата инфраструктура за култура, хората на изкуството имат нужда и от такова място за културно средище, където да се чувсват у дома.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...