Новини Пловдив Прес » Свят » Корумпираните политици в Румъния ликуват, Кьовеши бе отстранена
Свят

Корумпираните политици в Румъния ликуват, Кьовеши бе отстранена

„Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте“, обяви смелата Лаура Кьовеши. Тя вече е отстранена от поста шеф на румънската антикорупционна дирекция. Наричаната румънската Жана Дарк Кьовеши свика нарочна пресконференция в Букурещ.

По думите й в момента в Румъния няма политическа воля за независимо правосъдие. Кьовеши бе начело на НДБК от 2013 г., а преди това бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство се стигна голям брой осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система.

Румънският народ приемаше Кьовеши за месия и аплодираше безкомпромисните й акции спрямо корумпирани политици и приближените им бизнес кръгове. На няколко пъти в северната ни съседка бяха организирани милионни митинги в подкрепа на Кьовеши. Тя обаче постепенно бе смачкана от безумни попаравки на закона на корумпираната каста в Румъния.

У нас, в България, редица подвластни на модела „КОЙ“ медии се напреварват да хвалят отстраняването на Кьовеши и дори използват грозни епитети в опит да заблудят читателите си. Само заблудени лаици обаче биха се вързали на номера.

Очаква се след отстраняването й да се организират още по-мощни шествия в нейна подкрепа в по-големите градове отвъд Дунав. Бутането на Кьовеши е ясен знак, че в Румъния се завръща хаоса и отново ще има тържество на бандитите. Големите проблеми за нея започнаха, след като тя си позволи да подхване разследване и акция срещу брата на президента на тогавашния премиер на Румъния – Бъсеску.

Днес говорителката на президента Клаус Йоханис съобщи, че той е подписал указ за отстраняване на Кьовеши в изпълнение на решение на Конституционния съд от месец май. Според това решение държавният глава няма конституционно право да се противопоставя на искането за отстраняване на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), инициирано от министъра на правосъдието.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!