A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Бизнес » Имоти » Пазарът се надува: 1500 евро на квадрат прескочиха жилища в Пловдив
Бизнес Важно Имоти Пловдив Портфейл

Пазарът се надува: 1500 евро на квадрат прескочиха жилища в Пловдив

Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

Между 500 и 1500 евро на квадрат варират цените за жилищата в Пловдив. Спрямо миналата година апартаментите са поскъпнали с 10%, а в сравнение с данните от преди три години ръстът е повече от 20 на сто. Това показа проучване на ПловдивПрес сред реални оферти в града.

Според брокерите на имоти пазарът е много динамичен, а тенденцията купувачите да избягват първи и последен етаж се запазва.

„Малки луксозни апартаменти в центъра и около Четвъртък пазара се предлагат за  и над 1500 евро на кв.м. Като средна цена в Пловдив условно можем да определим 800 евро на кв.м., но всичко зависи от това в кой район се намира имотът“, уточняват брокери.

Те допълват, че жилища се купуват във всички райони на Пловдив, а младите семейства избират „Тракия“ и “ Южен“.  Ако имотът е за инвестиция, по-желано е новото строителство.

Ако апартаментът е за живеене, хората се ориентират към старото строителство и панелите. „Предпочитат да си купят реална квадратура и да я използват, вместо да платят за 80 кв.м., а реално да се поберат в 40“, коментират пловдивчани, които работят в агенции за недвижими имоти.

При панелите колкото е по-малка квадратурата, толкова е по-скъпо. Около 30 000 евро е средната цена на едностаен апартамент от 36 кв.м. с подобрения т.е. сменена дограма и сложени фаянс и теракот. Сметките показват, че за квадрат цената е 860 евро. Има оферти и за 25-26 000 евро, но задължително трябва да се направи ремонт.

Като най – безумни сделки брокерите посочват  оферти на две жилища с една и съща квадратура от 86-90 кв. м. в „Тракия“. Единият апартамент е продаден за 43 000 евро, а другият за 68 000 евро.

Апартаментите на зелено в по-крайните квартали се предлагат за 600 евро на кв.м., а в центъра стигат до 850 евро. „Имаме сграда на идеен проект и вече е изкупена на 90%. В Пловдив се издават най-много разрешения за строителство, а в последните години много хора дойдоха от Северна България, заради възможността да намерят работа в индустриалните зони край Пловдив и си купуват жилища“, казват брокери.

Според тях, откакто паднаха лихвените проценти българите предпочитат да теглят кредит и да инвестират в имот, вместо да живеят под наем.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...