Новини от Пловдив » Свят » Подводницата на Мъск се включва в спасяването на децата в Тайланд
Свят

Подводницата на Мъск се включва в спасяването на децата в Тайланд

Треньорът Екапол Чантанавонг е един от четиримата изведени от пещерата Tham Luang

Панчо БЛАГОЕВ, наш човек в Банкок

Компанията на американския предприемач и милиардер Илън Мъск изпробва мини подводница за спасяването на деца, блокирани в наводнена пещера в Тайланд.

Космическият предприемач Мъск публикува в Tweeter видео, в което показва как според него децата могат да бъдат изведени по безопасен начин от пещерата. Мъск предлага технологии разработени за ракетата му SpaceX. Според неговите инженери децата биха могли да бъдат вкарани в нещо като тръба, снабдена с кислород, която би могла да премине дори през най-тесните подводни участъци. Всяко от децата ще бъде съпровождано от двама водолази.

На място в пещерата Tham Luang вече пристигнаха двама от инженерите на Мъск. До късно снощи се очакваха да пристигнат още седем.Представител на компанията съобщи, че служители на тайландското правителство са поискали подводницата.

Треньорът Екапол Чантанавонг е един от четиримата изведени от пещерата Tham Luang, стана ясно тази сутрин. Първоначалните намерения на спасителите бяха първи да напуснат тези, които са в най-добро здравословно състояние. По препоръка на австралийския медик д-р Ричард Харис, който е прегледал децата на място, екипите са започнали извеждат най-слабите. Сред тях е 25-годишният треньор, който е отказал да се храни с оскъдните запаси с храна, които отборът е носил себе си, за да има за децата,съобщава днес най-големият англоезичен вестник в Тайланд Bangkok post.

Междувременно стана ясно, че състоянието на едно от децата, което беше определено като най-тежко е започнало да се подобрява. В момента първите 4 спасени се намират на 8 етаж на болницата в Чанг Рай, който беше освободен за 13-та от пещерата.

Очаква се спасителна операция в пещерата Tham Luang да бъде възстановена късно тази сутрин или в ранния следобед. Операцията беше прекратена, за да могат водолазите да заредят бутилките си с кислород и да подготвят оборудването си за извеждането на останалите 9 деца от пещерата. 90 водолази, 50 които от чужбина са включени в спасителния екип.

Прогнозите за обилни валежи и наводняване на пещерата наложиха привеждането в ход на най-рискования вариант за спасяването на децата. По пътя навън те ще трябва да плуват и гмуркат под вода с водолазно оборудване през изключително тесни подводни пасажи.

Още по темата

Стартира операцията за спасяването на децата от наводнената пещера (СНИМКИ)

12 герои! Спасиха детски отбор, изчезнал преди 10 дни в пещера ВИДЕО СНИМКИ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...