Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Точка за прокуратурата – съдът не върна обвинението за скъпия томограф на Онкото
Важно Пловдив Съд и Прокуратура

Точка за прокуратурата – съдът не върна обвинението за скъпия томограф на Онкото

Д-р Красимир Вальов в съдебната зала.
Д-р Красимир Вальов в съдебната зала.

Повечето дела за злоупотреба с власт циклят заради процесуални нарушения, така се случи и със зоопарка

Ваня ДРАГАНОВА

Прокуратурата отбеляза точка по т. нар. знакови дела, след като Пловдивският окръжен отказа да й върне обвинителния акт за томографа на Онкодиспансера, подсъдим по което е бившият управител д-р Красимир Вальов. Според обвинението цената на апаратурата е надута със 75 на сто, като на 19 декември 2016 г. доставчикът „Меркурий Комерсиал“ го закупил от фирма „Сименс Хелт кеър“ за 492 809,08 лв. без ДДС и на следващия ден го продал на Онкото с горница от 405 190,92 лв.

Повечето дела за длъжности престъпления по високите етажи на властта в последните месеци се спъваха още на старта, защото съдът ги връщаше за преработка на обвинителния акт. Така се случи с обвинението на Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев за злоупотреби при изграждането на зоопарка, срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош, срещу шефа на Фонда за лечение на дела Павел Александров, срещу бившия министър Румен Овчаров и т. н.

Опит да убеди съда, че в обвинението срещу Вальов има съществени процесуални нарушения, направи и адвокатът му Пламен Вълканов. Той посочи, че щетите са изчислени като разлика между цената на договора между „Меркурий Комерсиал“ и Онкото и платеното на „Симен Хелт Кеър“, като втората цена била определена от поркуратурата като „пазарна“, без да е ясно дали тя наистина е такава. Затова защитата поиска икономическа експертиза, но съдът обяви, че ще я назначи чак в хода на делото по същество, ако има нужда. Не беше приет и доводът на адвокат Вълканов, че прокуратрута не е отчела, че след сключването на договора с „Меркурий Комерсиал“ е подписан анекс за доставка на още една глава за томографа и за поддръжката на апаратурата за срок от 3 години. „Това е било спасяване на положението, след като случаят придоби публична известност. Обвинението е, че още при обявяването на обществената поръчка е осочена висока прогнозна, без да са направени консултации“, възрази прокурорът Росен Каменов.

Така делото ще започне с разпит на свидетели на 8 август. Комплексният онкологичен център не изпрати представител на днешното заседание. Като ощетено юридическо лице здравното заведение има право да се конституира като частен обвинител и граждански ищец и да си поиска парите от бившия си шеф.

Още по темата

Делото за скъпия томограф на Онкото тръгва на 10 юли
Вальов на съд за скъпия томограф на Онкото

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...