Новини от Пловдив » Свят » Щастлива развръзка: Спасиха всички деца от пещерата в Тайланд
Свят

Щастлива развръзка: Спасиха всички деца от пещерата в Тайланд

Спасителната операция в Тайланд завърши успешно. Всички 12 момчета и треньорът им бяха изведени от пещерата, където бяха блокирани от 23 юни. Днес бе третият ден от спасителната мисия, в която участваха 90 водолази – 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци. Групата спасители и последните изведени от пещерата се появиха отвън в 17,43 часа местно време /13,43 ч. бълг. време/.Ескорт от линейки и полицейски коли превози до болницата в Чанг Рай последните футболисти

Спасителите извадиха децата от пещерата по дълги, тесни коридори, които представляват предизвикателство дори за най-опитните специалисти. Усилията за изваждането на момчетата и техния треньор се превърнаха в една от най-завладяващите спасителни операции през последните години, приковала вниманието на целия свят.

По-рано се обмисляха различни други варианти за изваждането на децата, включително да се чака месеци, докато те възвърнат силите си и докато приключи дъждовният сезон в Тайланд. Спасителите обаче решиха да действат бързо заради очакваните поройни дъждове в района, а и защото кислородът в пещерата намалява поради многото хора, които влизат в нея. Бивш тайландски военноморски тюлен умря в петък, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.

Според данни на тайландските власти всяко от момчетата е било прикрепено към водолаз плюс още един, разположен зад него. По този начин те са се придвижвали през мътни води в пещерните коридори. Всяко от децата е имало лицева маска, свързана с кислородна бутилка.

Спасените са поставени под карантина, за да се установи дали не страдат от някакви инфекции след престоя им в пещерата. Първите изследвания на осемте деца показват наличие на инфекция.

Днес високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването съобщи, че две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички момчета носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

Децата няма да могат да се възползват от поканата на Международната футболна федерация (ФИФА) и да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли.

„Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период“, каза здравният представител пред представители на медиите, дошли в болницата в град Чианг Рай. „Вероятно те ще гледат телевизия“, допълни той.

Във вторник премиерът на Тайланд Прают Чан-оча съобщи, че трябва да се въведат допълнителни мерки за безопасност на туристите, които искат да посетят пещерата, посочва Ройтерс. Той каза, че достъпът до пещерата за посетители ще бъде временно преустановен до обезопасяването й.

Още по темата

Осем са вече спасените деца от пещерата в Тайланд

Извадиха пето момче от пещерата в Тайланд СНИМКИ

Подводницата на Мъск се включва в спасяването на децата в Тайланд

12 герои! Спасиха детски отбор, изчезнал преди 10 дни в пещера ВИДЕО СНИМКИ

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...