Начало » Пловдив » Белащица въстава отново срещу смъртоносна кариера
Пловдив Регион

Белащица въстава отново срещу смъртоносна кариера

В Белащица организират нов протест срещу двете кариери. На 12 юли от 19.00 ч. в центъра на селото граждани, които живеят в близките села , ще изразят недоволството си във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на Белащица, с дългосрочност от 25 години.

На събитието под надслов „Стоп на кариерите в Белащица“ са поканени кметът на община Родопи Пламен Спасов и председателят на Общинския съвет  Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на жителите в региона.

Инициативният комитет към Белащица сезира многократно от месец май с фициални писма и подписки местните органи на властта и настоява за писмени официални становища на същите до РИОСВ – Пловдив в защита здравето на месното население и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катасрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на населението.

Към настоящия момент официални отговори към Инициативния комитет и месните жители не са постъпили, съобщават организаторите.

Те припомнят, че на 19 май  повече от 400 души се събраха на мирен граждански протест на пътя, през който минават тежкотоварните камиони от двете кариери на Белащица. Тогава хората апелираха държавните институции за стриктен контрол върху дейността на частните фирми и техните задължения да извършват рекултивация на обработените вече предоставени терени.

Приблизителната площ на двете кариери „Родопи – Север“ и „Родопи – Юг“ в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планиана. Красивата пририда на Родопите тук е заличена до неузнаваемост и нейните хребети са превърнати в пустиня.

 

Коментари

Коментари

Пловдив Прес Facebook
Хотел-ресторант Одеон

Категории

Пловдив Прес в Facebook

Пловдив Прес Facebook

Времето

Close
error: Правата запазени!