Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Тръмп размаха пръст на Германия: Ние ви защитаваме, вие давате пари на Русия
Свят

Тръмп размаха пръст на Германия: Ние ви защитаваме, вие давате пари на Русия

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува страните от НАТО, одобрили строителството на газопровода „Северен поток – 2“. Пред журналисти преди работната закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел Тръмп отправи сериозна критика към Германия, наричайки я заложница на Русия.

„За голяма жалост Германия сключва газова сделка с Русия.  Ние защитаваме Германия, защитаваме Франция, ние защитаваме всички тези страни, а междувременно редица държави сключват споразумения с Русия за строителството на газопровод. Ние сме длъжни да ви защитаваме, а вие давате милиарди долара в сандъка на Русия, продължи той.

По думите му Германия изцяло се контролира от Русия, а след строителството на новия тръбопровод над 70% от доставките на природен газ ще идват от Москва.

Той продължи с обвинения към Германия, че харчи само „малко над 1%“ от БВП за отбрана, в сравнение с 4.2%, които харчат Съединените щати „в актуални цифри“. В действителност Германия харчи 1.24%, а САЩ – 3.5%, според последните оценки на НАТО

Тръмп каза още, че шеф на борда на директорите на компанията Nord Stream 2 е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

„Кажете ми, справедливо ли е това? Това е неприемливо.Реализацията на проекта „Северен поток – 2“ е неприемлива за САЩ, подчерта Тръмп.

„Северен поток – 2“ предвижда строителство и работа на две линии на газопровода с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Тръмп обвини европейците, че не плащат достатъчно за операциите на НАТО.

Срещата на върха на НАТО се провежда дни преди първата среща на върха между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки, което предизвиква тревога сред някои от съюзниците за близостта му до руския президент.

Тръмп успя да шокира Европа още във вторник, когато каза, че срещата на НАТО можела да се окаже по-тежка от тази с Путин идния понеделник.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го обвини, че критикува Европа „почти всекидневно“, коментирайки в Туитър: „Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много“.

Туск уточни, че ЕС харчи повече от Русия за отбрана и почти толкова колкото Китай.

Америка, добави той, не е имала и няма да има по-добър съюзник от ЕС, напомняйки на Тръмп, че европейски войници също се биха и загинаха в Афганистан след терористичните удари срещу САЩ на 11 септември 2011 г.

„Винаги си заслужава да знаеш кой е стратегическият ти приятел и кой е стратегическият ти проблем“, заяви Туск по по повод предстоящата среща на Тръмп с Путин.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...