Новини от Пловдив Прес » България » Въвеждат електронни уикенд винетки
България Важно Транспорт

Въвеждат електронни уикенд винетки

Уикенд винетка, която да важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя, може да се предлага скоро у нас. Идеята е на депутати от ГЕРБ, които днес внесоха текстове за промени в Закона за пътищата.

Винетките за леки коли ще станат електронни , като на шофьорите няма да им се налага да лепят стикери на предното стъкло на автомобила. Ще има винетки за  една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване.

Цените не са посочени, като те трябва да се определят от Министерския съвет. Кабинетът ще реши и кои пътища да бъдат платени.

Промените дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние – за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се плащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в определени пунктове.

За камиони и автобуси от над 3,5 тона от 16 август 2019 година ще бъде въведена тол такса, при която ще се плаща за изминато разстояние.

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември тази година те трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!