Новини от Пловдив Прес » Пловдив » Ген. Шивиков: Какво общественоопасно има в честването на Априлското въстание?
Пловдив Съд и Прокуратура

Ген. Шивиков: Какво общественоопасно има в честването на Априлското въстание?

Ген. Димитър Шивиков беше оправдан по второ дело срещу него, но прокуратурата внесе и трети обвинителен акт.

Ваня ДРАГАНОВА

Какво общественоопасно има в честването на Априлското въстание? Какво е общественоопасното да допринесеш за отбелязването на различни годишнини от националния календар с национално или местно значение?“ Това са част от въпросите, които зададе в обясненията си пред Военния съд в Пловдив бившият шеф на Карловската бригада ген. Димитър Шивиков. Той е обвинен, че е отслабвал боеспособността на Българската армия, като е предоставял хора и техника, за да подпомогне организирането на празниците на възрожденски общини като Клисура и Карлово, и като не е искал наем за палатките и посудата от полевата кухня, е нанесъл щети на войската.

Практиката армията да подпомага местната власт е не само масова, а и е регламентирана в Закона за отбраната и въоръжените сили, каза още Шивиков. Той обясни, че това се е правелоо със знанието на Командването на Сухопътните войски – и когато негов шеф е бил ген. Нейко Ненов, и когато е бил сегашният началник на отбраната ген. Андрей Боцев. Разпитван по това дело в София, ген. Боцев обаче отрекъл да е знаел, затова и прокурорът полк. Димо Бъчваров поиска очна ставка между Боцев и Шивиков. Съдът обаче отказа.

Шивиков добави, че срещу него е организиран комплот и това е станало скоро след като е бил номиниран за ръководен пост в НАТО. „Броени минути след като ми беше повдигнато обвинението, информацията беше моментално качена на сайта на прокуратурата, а аз бях обвинен, че сам съм дал гласност на случая и по този начин съм уронил честта и авторитета на офицерския и висшия команден състав от българската армия. Само да посоча за пример, че ежедневно прокуратурата повдига обвинения на десетки и стотици български граждани, но техните имена не стават достояние на широката общественост. Независимо от факта, че България е член на ЕС и е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, българската прокуратура упорито прилага презумпция за виновност. Това е грубо нарушение на фундаменталните човешки права, което води до тежки последствия и за заподозрени, и за обвиняеми”, обобщи той.

Делото продължава с пледоарии.

Още  по темата

Ген. Шивиков проговаря за черпаците днес

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!