Новини от Пловдив Прес » Важно » Прокуратурата поиска условна присъда за ген. Шивиков
Важно Съд и Прокуратура

Прокуратурата поиска условна присъда за ген. Шивиков

Ген. Димитър Шивиков, преди да напусне Българската армия.

Ако трябва да анализирам обвинителния акт, 3 дни няма да ми стигнат за всички глупости в него, заяви адвокатката му Светлана Георгиева

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивската военно-окръжна прокуратура поиска условна присъда за ген. Димитър Шивиков, обвинен, е когато е бил шеф на Карловската бригада, е предоставял безвъзмездна помощ на общините в региона за техните празници. Става дума за палатки и посуда като тави и черпаци, за които не е искан наем, както и за хора, които да помогнат в приготвянето на храната и да обезпечат тържествата. Хората ген. Шивиков компенсирал, като ги пускал в компенсации. Обвиненията срещу него са по общо 13 пункта и сред тях фигурира и ремонтът на апартамента му от войници и удовлетворяването на молбата на кмета на Карлово да прибере в неизползваемите складове на Марино поле осветителни тела, получени от общината по европроект. От всичко това според прокуратурата са настъпили щети за над 42 000 лв. за Българската армия, а боеспособността й е била отслабена заради военнослужещите, които, вместо на служба, са били на годишнините от Априлското въстание и подобни тържества.

За изчисляването на вредите първо беше привлечено вещо лице, което се оказа без диплома, но все пак беше определило наем от 2 лв. на черпак на ден. Следващият експерт обясни, че не може да бъде изчислена пазарна цена, защото черпаците и тавите не са описани точно. „Това са оценими неща, но вие допуснахте да останат без оценка. Но прокуратурата счита, че щети има“, обърна се към съдебния състав обвинителят полк. Димо Бъчваров. Той поиска условно наказание около средния размер по закон, т. е. около 6 години.

Прокуратурата тотално обърква понятията вреди и пропуснати ползи, защото вредите не може да бъдат хипотетични, те трябва да са резултат от претърпяна загуба“, апострофира в пледоарията си един от защитниците на Шивиков – адвокат Светлана Георгиева. Тя подчерта, че щом за войниците не е плащано за участието им в общинските тържества, не може да става дума за щети, а обвинение за пускането им в компенсация няма. „Ако трябва да анализирам обвинителния акт, 3 дни няма да ми стигнат за всички глупости в него. А обвинението, че ген. Шивиков е пратил 2 лели да режат салам и с това е намалил боеспособността на Българската армия, въобще няма да го коментирам“, заяви тя.

В случая е разследвано конкрeтно лице, а не конкретно престъпление, каквато е волята на законодателя. На ген. Шивиков е повдигнато обвинение и след това с догонване са събирани доказателства“, каза друг от адвокатите на генерала – Иван Денев.

Както и в обясненията си в началото на съдебното заседание, така и в последната си дума ген. Димитър Шивиков обяви, че е невинен и е жертва на комплот, и поиска да бъде оправдан.

Председателстваният от съдия Стойко Спасов състав ще прочете присъдата на 19 юли от 15 часа.

Куриоз

В списъка на веществените доказателства по делото присъстват и 11 кокошки, 4 петела и 18 патки. Процесът продължава 2 години и половина, в което време животните се съхраняват в Стрямската бригада. На финала на делото би трябвало да бъдат предявени веществените доказателства и теоретично защитата би могла да поиска да бъдат донесени в залата. Съдия Стойко Спасов обаче беше предвидил съдът и всички страни в процеса да ходят да ги гледат в Карлово и беше изискал справка от поделението, от която става ясно, че „някои от животните са живи, други – не“. Тъй като по нито един от пунктовете на обвинението не става дума за кокошки и патки и не е ясно защо въпросните птици са описани по делото, защитата не поиска тези доказателства да й бъдат предявявани.

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!