Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Путин: Преговорите с Тръмп преминаха в успешен и делови порядък
Свят

Путин: Преговорите с Тръмп преминаха в успешен и делови порядък

Преговорите с Доналд Тръмп преминаха в откровена атмосфера, успешен и делови порядък. Това обяви руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция с американския си колега Доналд Тръмп, с когото преди това проведе над двучасова среща на четири очи.

Путин коментира, че и Русия, и САЩ, се сблъскват с общи предизвикателства и рискове, поради което трябва да обединят усилията си. Според руския президент, и Москва, и Вашингтон, имат общо желание да възстановят отношенията помежду си.

Той добави, че е предал на Тръмп бележка с предложение за неразполагане на ядрено оръжие, предава агенция ТАСС.

Също така руският лидер каза, че страната му е потвърдила позицията си по иранския ядрен проблем.

„Откровено си говорихме за нашето безпокойство от излизането на САЩ от Всеобхватния план за действия за нормализиране на иранския ядрен проблем. Американската страна знае нашата позиция, тя ще остане неизменна. Благодарение на ядрената сделка Иран стана най-проверяваната страна в света под контрола на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). Това гарантира изключително мирния характер на иранската ядрена програма и допринася за укрепване на режима за неразпространение на ядрено оръжие“, подчерта Путин.

На 8 май стана ясно, че американският президент оттегля страната си от ядреното споразумение с Иран. Въпросният документ отменяше американски санкции срещу близкоизточната страна в замяна на ангажимент от нейна страна да замрази развитието на ядрената си програма. Оттогава ЕС, който също е страна по споразумението търси как да продължи икономическите си отношения с Иран, въпреки връщането на санкциите от САЩ, за да не се оттегли и Техеран от договора и да продължи разработката на ядрено оръжие.

Не на последно място Путин повтори, че страната му не се месила в американските президентски избори през 2016 г., спечелени от Тръмп. Руският президент обобщи, че като цяло е доволен от първата си пълноценна среща с американския му колега и че му е благодарен за това.

Още преди срещата между Тръмп и Путин руското правителство сигнализира, че двамата държавни глави се разбират. Руското външно министерство написа в Twitter, че се съгласява с по-ранна публикация на Тръмп, който разкритикува „глупостта и тъпотата“ на САЩ по адрес на отношенията с Москва.

Тръмп на пресконференцията с Путин от своя страна каза, че срещата радикално е променила отношенията между САЩ и Русия.

„Даже по времето на напрежението в периода на Студената война, когато светът беше съвсем различен в сравнение със сегашния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат траен диалог. Но нашите отношения никога не са били по-зле, отколкото сега. Това обаче се промени преди около четири часа, убеден съм в това“, каза американският президент. Той добави, че смята Путин за съперник в добрия смисъл на думата и че използва този термин като комплимент.

Тръмп каза още, че с Путин обмислят начини да защитят Израел от конфликта, който се разгаря близо до границата на страната със Сирия. Нито американският, нито руският, президенти се ангажираха с някакви конкретни действия, но каза, че осигуряването на сигурността на Израел е приоритет за тях.

Въпреки срещата на Путин с Тръмп британският премиер Тереза Мей разкритикува Русия, че опитва на редица фронтове да подкопае ценностите на Запада. Тя осъди и предполагаемата употреба на невропаралитичен агент в Солсбъри и също така обвини Москва, че закриля сирийското правителство, че подкрепя Иран и че разпространява индустриални количества фалшиви новини.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...