Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Баба Дора: Лъжат, че имам болно животно
Агро Бизнес България

Баба Дора: Лъжат, че имам болно животно

Стадото на баба Дора се превърна в символ и единствено то остана живо в село Шарково. Тази сутрин министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че положителни проби за чума са констатирани в две стада – едно в Болярово, и второто е това на баба Дора.

Възрастната жена обаче не вярва в твърденията за зараза на животните си. „Никой не е взел втора проба. Не вярвам, че то е заразено. Никога няма да дам стадото ми да бъде евтаназирано. Само през трупа ми”, заяви пред Нова телевизия тя.

Дни наред, за да не бъде унищожено стадото, домът й в ямболското село Шарково е под охрана от доброволци.

Тя е категорична, че дори да й покажат документи, че има зараза, няма да повярва. Според нея управляващите лъжат. „Не може веднъж да кажат, че са здрави, а после – не. За 28 дни няма умряло животно”, допълни стопанката.

Министърът на земеделието Румен Порожанов след извънредно заседание на Координационния щаб, създаден заради кризата, заяви, че има положителни проби за чума в стадото на баба Дора.

„Трябваше да пристъпим към обичайната процедура – евтаназия на животните, но ние ще отложим за малко време, междувременно цялата дизенфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол, увери министърът тази сутрин.

Всички проби са качени на сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор на агенцията, е на базата на протоколите с положителни проби, заяви още Румен Порожанов.

„Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес“, допълни той.

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието и храните Румен Порожанов са поискали от председателя на парламента да бъдат изслушани на заседанието на Народното събрание в петък, заради ситуацията в ямболските села, съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

„Не може да спасяваме държавата, а някой да се изправя срещу нас. Това е заплаха за националната сигурност“, заяви той и допълни, че в Ямбол ще бъде създаден регионален щаб, добави още Радев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...